13. listopadu 2013

Sdělení Komise k návrhu ITS ESMA k reportignu údajů o burzovně obchodovaných derivátech

Evropská komise (European Commission, EC) nehodlá schválit návrh implementačních technických standardů (ITS) předložených Evropským orgánem pro cenné papíry a trhy (European Securities and Market Authority, ESMA) dne 7. srpna 2013, kterým se mění prováděcí nařízení (EU) č. 1247/2012.

ESMA navrhla odložit začátek reportingu údajů o burzovně obchodovaných derivátech na 1. ledna 2015, aby mohla připravit obecné pokyny a doporučení, která zajistí jednotné uplatňování článku 9 nařízení (EU) č. 648/2013 (EMIR)ESMA považuje za nezbytné stanovit obecné zásady a doporučení týkající se identifikace protistran burzovně obchodovaných derivátů a důsledně uplatňovat požadavky reportingu vyplývající z ustanovení EMIR a Směrnice MiFID. 

Dle názoru Komise, však tyto obavy nejsou důvodem pro navrhované zpoždění implementace požadavků reportingu informací o burzovně obchodovaných derivátech registrům obchodních údajů podle EMIR. Stávající rozdíly mezi povinností reportigu podle EMIR a MiFID jsou odůvodňovány rozdílnými cílovými subjekty a účelem reportingu. Mimo to již tyto rozdíly zahrnula ESMA do přípravy návrhu technických standardů týkajících se reportovací povinnosti podle EMIR. 

Kromě toho by odložení začátku povinnosti reportovat informace mohlo bránit dosažení klíčového cíle EMIR, kterým je identifikace, monitoring, hodnocení a zmírňování systémového rizika vyplývajícího z derivátových kontraktů. Navrhovaný odklad je v rozporu se snahami o zajištění stability finančního systému a fungování vnitřního trhu s finančními službami.

Na tomto odkazu naleznete kompletní text sdělení komise k návrhu implementačních technických standardů ESMA týkajících se reportignu informací o burzovně obchodovaných derivátech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.