20. srpna 2015

Odpověď ČNB na kvalifikovaný dotaz týkající se možnosti vymezení podrobnějších pravidle investiční strategie ve statutu fondu kolektivního investování

Česká národní banka (ČNB) uveřejnila odpověď na kvalifikovaný dotaz k informaci o investiční strategii ve statutu, resp. zda může být ve statutu fondu kolektivního investování uveden kromě nezměnitelné investiční strategie i podrobnější a změnitelný popis způsobu jejího naplňování.

Konkrétní znění kvalifikovaného dotazu: Lze ve statutu fondu kolektivního investování uvést vedle investiční strategie i podrobnější pravidla, podle kterých obhospodařovatel uskutečňuje investiční strategii? Podléhá změna takových pravidel souhlasu ČNB?

Odpověď ČNB k přípustnosti uvést způsob uskutečňování investiční strategie ve statutu fondu kolektivního investování:

Investiční společnost může a zpravidla by měla ve statutu informovat o způsobu, jakým fond kolektivního investování uskutečňuje svou investiční strategii. 

Pravidlo neměnnosti investiční strategie (§ 207 ZISIF) představuje nepřekročitelnou hranici, což v praxi vede k vytýčení velmi obecné investiční strategie. Informace o investiční strategii tak nemusejí dávat investorovi dostatečný obraz o tom, jakým konkrétním způsobem obhospodařovatel hodlá obhospodařovat portfolio fondu. 

Pro zasvěcené posouzení investice je proto potřebná nejen znalost obecné investiční strategie, ale případně i konkrétnější informace o způsobu naplňování investiční strategie. Uvádění takových dalších údajů ve statutu předpokládá § 219 a § 220 odst. 1 písm. k) ZISIF a § 2 odst. 1 písm. l) vyhlášky o statutu. Uvést je lze v části statutu investiční strategie podle § 8, neboť jde ve smyslu § 2 odst. 2 vyhlášky o věcně související údaje. V takovém případě však musí tato část statutu jasně odlišit, které údaje představují investiční strategii a které představují informaci o způsobu, jakým fond investiční strategii uskutečňuje.

Informace o způsobu, jakým fond uskutečňuje svou investiční strategii, přitom nesmí vybočit z mezí investiční strategie, která zůstává podle § 207 neměnná. Přípustné tak bude např. uvedení přesnějších (a tedy užších) limitů pro obhospodařování fondu nebo užší skupiny aktiv, která jsou v daném období vyhledávána do portfolia fondu. 

Samozřejmě pokud je investiční strategie ve statutu fondu kolektivního investování detailně vymezena, není další popis způsobu jejího naplňování nezbytný. 

Odpověď ČNB k potřebě souhlasu České národní banky s popsáním způsobu uskutečňování investiční strategie standardního fondu

Informace o způsobu uskutečňování investiční strategie ve statutu standardního fondu nebo jeho změny nevyžadují souhlas ČNB.

Na tomto odkazu naleznete kompletní text odpovědi ČNB kvalifikovaný dotaz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.