24. května 2016

Odpověď ČNB na kvalifikovaný dotaz, jak by měl postupovat obchodník s cennými papíry, pokud ukončuje činnost a v souvislosti s tím musí klientům vydat uschované investiční nástroje

Česká národní banka (ČNB) zveřejnila odpověď na kvalifikovaný dotaz, jak by měl postupovat obchodník s cennými papíry, pokud ukončuje činnost a v souvislosti s tím musí klientům vydat uschované investiční nástroje.

Konkrétní znění kvalifikovaného dotazu: Pokud obchodník s cennými papíry zamýšlí ukončit poskytování služeb k (některým) cenným papírům a zákazník nevyužije možnost prodeje dotčených cenných papírů, nebo jejich převodu k jinému obchodníkovi s cennými papíry, může je obchodník s cennými papíry prodat i bez pokynu zákazníka? 

Odpověď ČNB: Obecně je možné, aby obchodník s cennými papíry (včetně banky oprávněné k poskytování investičních služeb) vypověděl smluvní dokumentaci, jež se váže k poskytování investičních služeb, přičemž není důležité, zda tak činí např. z důvodu změny strategie poskytování investičních služeb, či z důvodu změny rozsahu povolení k poskytování investičních služeb.

Pokud došlo k řádnému ukončení smluvního vztahu mezi obchodníkem s cennými papíry a klientem, je ve vztahu k investičním nástrojům standardním postupem při vypořádání závazků z ukončeného smluvního vztahu vydání investičních nástrojů zákazníkovi, tj. u zaknihovaných cenných papírů převedení k jinému obchodníkovi s cennými papíry podle dispozice zákazníka. 

Pokud by došlo k prodeji investičních nástrojů při nesoučinnosti zákazníka, nemá obchodník s cennými papíry nárok na cenu podle ceníku, ale jen nárok na náhradu účelně vynaložených nákladů.

Na tomto odkazu naleznete kompletní text odpovědi ČNB na kvalifikovaný dotaz

Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.