21. dubna 2017

Odpověď ČNB na kvalifikovaný dotaz, zda poslední novela zákona o podnikání kapitálovém trhu přinesla změny ve výpočtu základny, z níž se počítá podíl na hlasovacích právech podle § 122 a násl. ZPKT

Česká národní banka (ČNB) zveřejnila odpověď na kvalifikovaný dotaz, zda poslední novela zákona o podnikání kapitálovém trhu přinesla změny ve výpočtu základny, z níž se počítá podíl na hlasovacích právech podle § 122 a násl. ZPKT.

Konkrétní znění kvalifikovaného dotazu: Uplatní se v rámci oznamování podílu na hlasovacích právech kotovaných emitentů tzv. zásada stability základny pro výpočet podílu na hlasovacích právech i po 1. červnu 2016?

Odpověď ČNB: Tzv. zásadou stability se zde rozumí pravidlo, podle kterého se při výpočtu podílu na hlasovacích právech kotovaného emitenta pro účely oznamovací povinnosti podle § 122 a násl. ZPKT vychází vždy ze stejné základny, tedy vždy z celkového počtu hlasovacích práv ve společnosti, bez ohledu na to, zda je jejich výkon pozastaven či zda jsou fakticky vykonávána.

Tato zásada platí pro výpočet podílu na hlasovacích právech i nadále, tedy i po 1. červnu 2016, kdy nabyla účinnosti novela č. 148/2016 Sb., a to jak v případě § 122a odst. 2, tak i v případě § 122b odst. 5 ZPKT. 

Na tomto odkazu naleznete kompletní text odpovědi ČNB na kvalifikovaný dotaz

Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.