26. března 2018

Odpověď ČNB na kvalifikovaný dotaz k některým aspektům oddělení majetku SICAV nevytvářející podfondy

Česká národní banka (ČNB) zveřejnila odpověď na kvalifikovaný dotaz k některým aspektům oddělení majetku SICAV nevytvářející podfondy.

Konkrétní znění kvalifikovaného dotazu:
1. Jak má akciová společnost s proměnným základním kapitálem (SICAV) nevytvářející podfondy zohlednit požadavek oddělení majetku podle § 164 ZISIF ve svém účetnictví?
2. Jakým způsobem jsou hrazeny náklady SICAV nevytvářející podfondy v návaznosti na požadavek oddělení majetku?

Odpověď ČNB: Každý investiční fond ve formě SICAV, který nevytváří podfondy, je od 1. června 2017 povinen mít účetně a majetkově oddělený majetek a dluhy z investiční činnosti od svého ostatního jmění. Přesto takový SICAV zůstává i nadále jedinou účetní jednotkou, a oddělení tak probíhá pouze v rámci jeho vnitřního účetnictví.

S ohledem na účel existence investičního fondu, kterým je vlastní investiční činnost, by mu měly vznikat jen náklady spojené přímo či nepřímo s investiční činností, které se hradí z investiční části SICAV. Způsob hrazení nákladů SICAV musí upravovat statut.

Povinností obhospodařovatele v rámci pravidel odborné péče je mj. zabránit vzniku neopodstatněných nákladů investičního fondu včetně jeho investičního portfolia. 

Na tomto odkazu naleznete kompletní text odpovědi ČNB na kvalifikovaný dotaz


Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.