20. srpna 2014

EBA vydal nové podklady k technickým aspektům reportingu dohledovým orgánům (XBRL taxonomy)

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) vydal dne 18. srpna 2014 nové podklady k implementačním technickým standardům týkajícím se technických aspektů zasílání údajů, na které se vztahuje reportovací povinnost, dohledovým orgánům (XBRL taxonomy). 

Nová taxonomie má stanoveno referenční datum 31. prosince 2014 a bude použita pro první reporting o zatížení aktiv (asset encumbrance) a plány financování. 

Nová taxonomie přináší datové položky, obchodní koncepty, vztahy, vizualizace a ověřovací pravila předepsaná Data Point Modelem.

Aktualizovaná taxonomie zahrnuje opravy výkazů COREP, FINREP a reportingu zatížení aktiv tak, aby byly více v souladu s nedávno zveřejněnými změnami ITS.

Taxonomie definuje způsob sběru dat na základě požadavků reportingu týkajících se vlastního kapitálu, finančních informací, ztrát z úvěrů zajištěných nemovitostmi, velkých expozic, pákového poměru, ukazatelů likvidity, zatížení aktiv a plánů financování. Pro posílení harmonizace bankovního sektoru EU a usnadnění přeshraničního dohledu jsou nutností jednotné formáty zasílaných dat, aby byla usnadněna jejich vzájemná srovnatelnost. 

Související dokumenty:
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.