5. března 2015

Zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí Evropské unie proběhne v úterý 10. března 2015 v Bruselu

V úterý 10. března 2015 proběhne v Bruselu zasedání Rady ECOFIN, které se bude věnovat zejména návrhu na vytvoření Evropského fondu pro strategické investice (EFSI), koordinaci hospodářských a fiskálních politik a aktuálnímu stavu implementace bankovní unie. 

Českou delegaci povede náměstek ministra financí Martin Pros.

Ministři financí se na březnovém jednání pokusí dosáhnout dohody ohledně kompromisního znění návrhu nařízení o EFSI, jenž je jednou ze tří částí Investičního plánu pro Evropu (tzv. Junckerova balíčku). Prostřednictvím tohoto fondu, jehož hlavním cílem je přispět k oživení evropské ekonomiky, mají být v následujících třech letech (2015-2017) mobilizovány veřejné a soukromé finanční prostředky ve výši 315 mld. EUR.

V rámci koordinace hospodářských a fiskálních politik členských států Evropské unie (EU) představí Evropská komise (EK) ministrům hospodářské přehledy jednotlivých zemí, neboli tzv. „Country reports“, ve kterých hodnotí situaci jednotlivých států, pokud jde o fiskální konsolidaci, makroekonomické nerovnováhy a pokrok v implementaci reforem v návaznosti na předchozí doporučení, která byla uvedeným státům udělena v předchozích letech.


Následně se očekává diskuse k provádění Paktu o stabilitě a růstu (SGP).


EK bude ministry informovat o současném stavu implementace bankovní unie v jednotlivých členských státech EU. Jednání se zúčastní také předseda Jednotného výboru pro řešení problémů bank a úvěrových institucí, který bude ministry informovat o stávající činnosti Výboru a plánech do budoucna.

Na tomto odkazu naleznete kompletní tiskovou zprávu MF k tomuto tématu

Zdroj: MFČR

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.