14. ledna 2016

Zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí Evropské unie proběhne v pátek 15. ledna 2016 v Bruselu

V pátek 15. ledna 2016 se v Bruselu uskuteční zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí Evropské unie. Českou delegaci povede 1. místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš.

První jednání ministrů financí bude věnováno především využití mechanismu přenesení daňové povinnosti (tzv. mechanismus reverse charge) v boji proti podvodům v oblasti daně z přidané hodnoty (DPH) a v návaznosti na nedávné tragické události ve Francii též opatřením proti financování terorismu.

Ministři budou diskutovat možnosti využití mechanismu reverse charge v boji proti podvodům v případě DPH. Tento bod byl na agendu zařazen na žádost ČR, která k němu vypracovala podkladový dokument shrnující informace o možnostech a přínosech širšího využití mechanismu reverse charge. Z pohledu ČR se jedná o velmi důležité téma, neboť zlepšení výběru daní a problematika daňových úniků je dlouhodobou prioritou ČR. Více informací o aktivitách v oblasti využití mechanismu reverse charge proti daňovým podvodům a únikům v oblasti DPH naleznete zde.

V návaznosti na prosincovou Radu ECOFIN se budou ministři opět zabývat opatřeními v rámci boje proti financování terorismu. Očekává se, že Komise bude informovat o dalších krocích v této oblasti.

Očekává se, že ministři následně schválí návrh doporučení Rady o provádění hlavních směrů hospodářských politik členských států, jejichž měnou je euro a přijmou návrh závěrů Rady k Roční analýze růstu pro rok 2016 a Zprávě mechanismu včasného varování. Jedná se o další krok v koordinaci hospodářských politik EU, tzv. Evropském semestru.

Komise bude informovat ministry o současném stavu implementace Bankovní unie, zejména pokud jde o stav transpozice směrnice, kterou se stanoví rámec pro ozdravné postupy a řešení krize úvěrových institucí a investičních podniků (tzv. směrnice BRRD), ratifikaci mezivládní dohody o Jednotném fondu pro řešení problémů bank a transpozici směrnice o depozičních garančních schématech (tzv. směrnice DGS) v členských státech. ČR uvedené směrnice implementovala s účinností od 1. ledna 2016. Mezivládní dohoda by měla být v ČR ratifikována na konci ledna tohoto roku.

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu MF k tomuto tématu

Zdroj: MF

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.