21. prosince 2017

Stanovisko ESMA k implementaci LEI podle MiFID II

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (European Securities and Market Authority, ESMA) vydal dne 20. prosince stanovisko podporující hladký průběh implementace požadavkům Legal Entity Identifiers (LEI) podle nařízení MiFIR. 

MiFIR ukládá investičním podnikům v EU povinnost identifikovat své klienty, které jsou právnickými osobami s LEI, pro účely vykazování transakcí podle MiFID II.

V posledních týdnech se orgány ESMA a vnitrostátní příslušné orgány (NCAs) dozvěděly, že ne všem investičním podnikům se podaří od svých klientů získat kódy LEI před 3. lednem 2018, od kdy se použije nařízení MiFIR.

V této souvislosti a s cílem podpořit bezproblémové zavedení požadavků LEI umožní ESMA dočasné šestiměsíční přechodné období, během kterého:
  • investiční podniky mohou poskytovat službu, která zakládá povinnost předložit klientovi zprávu o transakci, od něhož předtím nezískaly LEI kód, za předpokladu, že před poskytnutím takové služby získá investiční podnik od tohoto klienta doklady, na základě kterých může požádat o kód LEI místo něj; a
  • obchodní systémy vykazují vlastní kódy LEI namísto LEI kódů emitentů mimo EU, které v současné době nemají vlastní LEI kódy.

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu ESMA k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.