21. prosince 2017

Unie kapitálových trhů - přiměřenější a rizikově citlivější pravidla pro velké systémové investiční podniky

Evropská Komise představila dne 20. prosince 2017 návrh, na základě kterého by většina investičních podniků v EU již nadále nepodléhala regulatorním pravidlům původně určených pro banky. Tím by došlo ke snížení administrativní zátěže, zvýšení hospodářské soutěže a zvýšení investic bez ohrožení finanční stability. Zároveň by se na nejvíce systémové investiční podniky měly vztahovat stejná pravidla a dohled jako u bank.

Návrh zahrnuje:
  • nová a jednodušší pravidla obezřetného podnikání pro velkou většinu investičních podniků, které nejsou systémové, aniž by byla ohrožena finanční stabilita; a
  • změnu pravidel  tak, aby bylo zajištěno, že velké systémové investiční podniky, které provádějí bankovní činnosti a podstupují podobná rizika jako banky, budou regulovány a dohlíženy jako banky. V důsledku toho bude Evropská centrální banka v rámci svých kontrolních činností (jednotný mechanismus dohledu) dohlížet systémové investiční podniky v bankovní unii. Tím budou zajištěny rovné podmínky mezi velkými a systémovými finančními institucemi.

Nová pravidla rozdělují nesystémové investiční podniky do dvou skupin. Kapitálové požadavky pro nejmenší a nejméně rizikové investiční podniky budou stanoveny jednodušším způsobem. Pravidla budou dostatečně komplexní a robustní k pokrytí rizik investičních podniků, avšak budou dostatečně pružná, aby se přizpůsobila různým podnikatelským modelům a zajistila, že tyto investiční podniky zůstanou komerčně životaschopnými. Tyto podniky by neměly podléhat žádným dodatečným požadavkům na řízení společnosti a odměňování. U větších firem pravidla zavádějí nový způsob měření rizik na základě jejich obchodních modelů. U firem, které obchodují s finančními nástroji, budou kombinovány se zjednodušenou verzí stávajících pravidel.

Návrh dále definuje jako úvěrové instituce systémové investiční podniky, které vykonávají určité činnosti podobné bankovním aktivitám (tj. upisování a obchodování na vlastní účet) a disponují aktivy přesahujícími 30 miliard EUR. Tyto systémové podniky budou plně podléhat stejnému zacházení jako banky. Jak bylo oznámeno v hodnocení evropských orgánů dohledu (ESA), to znamená, že jejich operace v členských státech, které jsou součástí bankovní unie, budou podléhat přímému dohledu ECB v rámci jednotného mechanismu dohledu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.