1. dubna 2019

Upozornění na tiskovou zprávu ESMA týkající se novely nařízení (EU) č. 648/2012 o OTC derivátech, ústředních protistranách a registrech obchodních údajů (tzv. EMIR Refit)

Česká národní banka (ČNB) upozorňuje, že Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA) uveřejnil dne 28. března 2019 tiskovou zprávu týkající se novely nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 648/2012 o OTC derivátech, ústředních protistranách a registrech obchodních údajů (tzv. EMIR Refit)

Novela nařízení EMIR přináší řadu změn, mimo jiné též v souvislosti s povinností clearingu. Té nově nebudou podléhat malé finanční instituce, tj. instituce, které nepřekročí clearingový práh. 

Prohlášení ESMA je adresováno jak finančním, tak nefinančním protistranám, které jsou aktivní na trhu OTC derivátů, a týká se provádění výpočtů výše pozic pro stanovení clearingové povinnosti. Jak pro finanční, tak pro nefinanční protistrany se nově stanoví možnost limit nepočítat a rovnou se stát nadlimitní, tedy podléhající clearingové povinnosti. V případě, že si protistrany zvolí výpočet neprovádět anebo překročí stanovený limit, jsou povinny zaslat o tom neprodleně notifikaci svému orgánu dohledu a ESMA. Stanou se tak subjektem povinného clearingu OTC derivátů podle EMIR.

ESMA dále upozorňuje, že provést výpočet a případně podat notifikaci svému orgánu dohledu a ESMA podle předchozího odstavce je třeba neprodleně po nabytí účinnosti uvedené změny nařízení EMIR, které se předpokládá na konci května 2019.

Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.