17. dubna 2019

Návrh Opatření obecné povahy ČNB, které reaguje na nejistotu týkající se zacházení po brexitu s odepisovatelnými kapitálovými nástroji a odepisovatelnými závazky vyplývajícími ze smluv uzavřených podle anglického práva

V souvislosti s plánovaným odchodem Spojeného království Velké Británie a Severního Irska („Spojené království“) z EU („brexit“) zveřejnila Česká národní banka (ČNB) návrh Opatření obecné povahy, které reaguje na nejistotu týkající se zacházení po brexitu s odepisovatelnými kapitálovými nástroji a odepisovatelnými závazky vyplývajícími ze smluv uzavřených podle anglického práva.

ČNB v této souvislosti upozorňuje, že uvedené opatření obecné povahy bude vydáno jako dočasné řešení po dobu, po kterou budou splněny podmínky § 74b odst. 2 a 149 odst. 2 ZOPRK; dojde-li ke změně právního režimu ve Spojeném království, může ČNB toto opatření obecné povahy zrušit. ČNB současně důrazně doporučuje, aby povinné osoby ve vlastním zájmu nepolevovaly v úsilí o zahrnutí doložek uznatelnosti odpisu a konverze odepisovatelných kapitálových nástrojů a závazků do stávajících smluv, ze kterých tyto mohou vznikat, resp. aby uzavíraly nové smlouvy již s příslušnými doložkami uznatelnosti, budou-li se takové smlouvy řídit právem třetích zemí (vč. anglického práva).

Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.