20. srpna 2013

Návrh ISDA ke krytí ztrát ústředních protistran derivátů

Mezinárodní asociace pro swapy a deriváty (International Swaps and Derivatives Association, ISDA) vydala v první polovině srpna 2013 dokument navrhující pravidla alokace ztrát v případech, kdy byly vyčerpány záruky ústředních protistran (central counterparties, CCPs) pro absorpci ztrát způsobených defaultem člena clearingového systému. ISDA tuto situaci označuje termínem "the end of the waterfall".  

Druhým problémem, kterého se materiál částečně dotýká, je krytí tzv. "non-default losses", když by minimální regulatorní kapitál ústřední protistrany nebyl dostatečný zejména ve vtahu k selháním z důvodu operačního (provozního) rizika.

Zavedení povinného zúčtování OTC derivátů prostřednictvím ústředních protistran bude znamenat, že se ústřední protistrany stanou systémově nejdůležitějším účastníkem trhu. Ústřední protistrany jsou jako takové povinny zavést robustní mechanismy pro fungování a případnou obnovu systému. 

Dokument obhajuje institut tzv. "Variation Margin Gains Haircutting", na základě kterého by všechny zbývající ztráty mohly být pokryty zdroji v podobě nevyplacených zisků variační marže (variation margin) naakumulovaných od okamžiku zahájení procesu defaultu. ISDA předpokládá, že by dodatečnou částku marže aplikovanou ústředními protistranami účastníci promítli do svých marží kalkulovaných vůči konečným uživatelům derivátů. 

Na tomto linku naleznete dokument ISDA CCP Loss Allocation at the End of the Waterfall s detailním popisem návrhu řešení výše uvedených problémů. 

Jen pro úplnost doplňujeme, že v Evropské unii je tato regulace implementována jako EMIR (European Markets Infrastructure Regulation). Na globální úrovni ji pak rozpracovává zejména Committee on Payment and Settlement Systems (CPSS) a International Organisation of Securities Commissions (ISOCO).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.