29. srpna 2013

Konzultační dokument FSB: Metodika hodnocení klíčových atributů účinných režimů řešení problémů pro finanční instituce

Rada pro finanční stabilitu (Financial Stability Board, FSB) vydala dne 28. srpna 2013 konzultační dokument k návrhu metodiky hodnocení implementace Klíčových atributů účinných režimů řešení problémů finančních institucí Key Attributes of Effective Resolution Regimes for Financial Institutions ("the Key Attributes", KAs). 

Metodika poskytuje podporu jednotlivým státům při implementaci KAs. Klíčové atributy stanoví minimální požadavky pro účinná opatření ve vztahu k systémově významným institucím (Systemically Important Financial Institutions, SIFIs) v případě jejich selhání. 

Cílem metodiky je upřesnit uplatňování jednotlivých KAs s ohledem na jednotlivé finanční instituce, které by mohly být systémově významné, a to zejména ve vztahu k dceřiným společnostem v rámci finanční skupiny, které by nebyly regulovanými subjekty (ve smyslu regulace Basel).

Na globálně systémově významné finanční instituce (G-SIFIs) ve vztahu k jejich dceřiným společnostem fungujícím v rámci finanční skupiny dopadá zejména:
  • požadavek na zavedení skupin pro krizového managementu (Crisis Management Groups (CMGs))
  • požadavek na vytvoření přeshraničních dohod o spolupráci (Institution-specific cross-border cooperation agreements)
  • požadavek na zavedení posuzování hodnocení problémů finanční instituce (Resolvability assessments) anebo
  • Plánování obnovy a řešení problémů (Recovery and resolution planning)

Mateřská společnost v tomto případě uplatňuje stanovené kvalitativní požadavky v rámci celé finanční skupiny.

Skupiny globálně systémově významných bank (viz list G-SIBs) mající vztah k České republice by pak byly především Societe Generale, Unicredit Group, ING Bank, Citigroup a Deutsche bank.

Své komentáře a poznámky můžete zasílat FSB do 31. října 2013 na adresu o fsb@bis.org 

Zde je dostupná konzultační dokument FSB - Metodika hodnocení klíčových atributů účinných režimů řešení problémů pro finanční instituce.

Na tomto odkazu pak naleznete dokument FSB - Key Attributes of Effective Resolution Regimes for Financial Institutions vydaný v říjnu 2011.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.