19. ledna 2015

Informace k aktuálně účinným předpisům mezinárodních sankcí

Ministerstvo financí (MFČR) aktualizovalo webovou stránku uvádějící k aktuálně účinné předpisy mezinárodních sankcí.

Přehled účinných předpisů stanovujících mezinárodní sankce lze nalézt na:
  • http://eeas.europa.eu/cfsp/sanctions/index_en.htm; stránka Evropské komise – Společná zahraniční a bezpečností politika – sankce a omezující opatření, kde je odkaz na „Restrictive measures in force“, pod kterým se otevře ve formátu .pdf přehled všech opatření, přijatých na úseku SZBP orgány ES, z nichž bezprostředně účinnými právními akty jsou pouze nařízení (regulations) a rozhodnutí (decisions).

MF upozorňuje na skutečnost, že u rozhodnutí Rady se podle Smlouvy o Evropské unii (zejména jejího čl. 29) nejedná o rozhodnutí přímo aplikovatelná, kterými by byla rozhodnutí vydaná na základě Smlouvy o fungování EU, ale o novou formu předpisu, který byl dříve označován jako „společný postoj“ a který zavazuje pouze členské státy. Pro nepřesnosti v českém překladu některých předpisů doporučujeme pracovat s anglickou verzí.

Dále MF upozorňuje, že v souvislosti s mnohdy téměř až překotným vývojem v oblasti sankční politiky EU (viz např. sankce přijaté EU vůči Ukrajině a Rusku v souvislosti s tzv. ukrajinskou krizí), některé internetové stránky spravované Komisí, případně Radou (EU) nejsou vždy dostatečně včas aktualizovány. Týká se to, mj. právě stránek, kde mají být prezentovány účinné sankční předpisy („Restrictive measures in force“) a kdy se ne vždy lze bezvýhradně spolehnout na zapracování všech změnových a prováděcích předpisů. Z tohoto důvodu MF FAÚ doporučuje používat raději veřejně (zdarma) přístupnou aplikaci EUR-Lex – přístup k právu Evropské unie, kde k zveřejněné poslední konsolidované verzi lze jednoduše dohledat poslední navazující (změnové či prováděcí) předpisy.

Sankční seznam EU lze nalézt na:
      seznam sankcionovaných subjektů a osob ve smyslu § 6 odst. 2 písm. a) a b) zákona č. 253/2008 Sb.

Doporučujeme použít odkaz "Current list view", vyčkejte načtení souboru a následně k vyhledávání v seznamu použíjte klávesovou zkratku Ctrl+F, seznam je optimalizován pro vyhledávač IE. 

Zdroj: MFČR

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.