25. února 2015

Informace o povinnostech plynoucích z dohody FATCA pro české finanční instituce

Dne 18. prosince 2014 vstoupila v platnost Dohoda č. 72/2014 Sb.m.s. mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o zlepšení dodržování daňových předpisů v mezinárodním měřítku a s ohledem na právní předpisy Spojených států amerických o informacích a jejich oznamování obecně známé jako Foreign Account Tax Compliance Act ("FATCA"). Dohoda byla podepsána 4. srpna 2014 v Praze.

Prováděcím zákonem FATCA mezi ČR a USA je zákon č. 330/2014 Sb. o výměně informací o finančních účtech se Spojenými státy americkými pro účely správy daní ("Zákon"), který vstoupil v platnost 29. prosince 2014. 


Zákon v podrobnostech upravuje výměnu informací, která zahrnuje shromažďování informací o finančních účtech daňových rezidentů USA českými finančními institucemi (vymezenými v čl. I odst. 1 písím. f) až j) dohody FATCA) a jejich oznamování správci daně, předávání informací o finančních účtech daňových rezidentů USA, přijímání informací o finančních účtech daňových rezidentů České republiky v USA kontaktním místem od kontaktního místa USA, ale také povinnosti související s platbami neúčastnícím se finančním institucím. Zákon rovněž upravuje sankce za porušení povinností stanovených finančním institucím.

Finanční správa ("FS") zveřejnila na svém portálu bližší informace ke způsobu zasílání informací českými finančními institucemi správci daně pro účely FATCA. 


České finanční instituce budou informace požadované Zákonem zasílat do USA prostřednictvím českého správce daně formou Oznámení. Příslušným úřadem v této věci byl stanoven Specializovaný finanční úřad ("SFÚ"). Nejzazším termínem pro odeslání prvního Oznámení za data k 31. prosinci 2014 je 30. červen 2015.

Před samotným zasíláním oznámení má česká finanční instituce povinnost požádat daňovou správu USA o přidělení identifikačního čísla tzv. Global intermediary identification number (GIIN). Finanční instituce je povinna přidělené GIIN oznámit SFÚ do 15 dnů od jeho přidělení podle § 6 odst. 4 Zákona. 

Oznámení FATCA budou následně podávána elektronicky prostřednictvím aplikace EPO na stránkách daňového portálu české finanční správy, a to za použití elektronického podpisu nebo prostřednictvím datové schránky. Samotný formulář EPO bude obsahovat pouze základní identifikační údaje a prohlášení, že příslušná finanční instituce splňuje požadavky FATCA. Vlastní data Oznámení budou přílohou formuláře v podobě .xml souboru, jehož struktura byla zveřejněna americkým správcem daně.

Na tomto odkazu nalezne text dohody FATCA

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.