16. dubna 2015

Veřejné prohlášení FATF z 27. února 2015 – rizikové jurisdikce

Dne 27. února 2015 vydal The Financial Action Task Force (FATF) své nové veřejné prohlášení ("Public Statement"), v němž opět vyzývá své členy a další jurisdikce k přijetí protiopatření vůči Íránu a KLDR, s cílem ochránit mezinárodní finanční systém před přetrvávajícími závažnými riziky praní peněz a financování terorismu, které tyto dvě země pro světový finanční systém znamenají.

V uvedeném prohlášení FATF dále vyjmenovává země, jejichž systém boje proti praní peněz a financování terorismu (AML/CFT) vykazuje strategické nedostatky a které v tomto směru neučinily dostatečný pokrok nebo neplní akční plán zpracovaný společně s FATF k odstranění nedostatků. Jedná se o tyto země: Alžírsko, Barma/Myanmar, Ekvádor.

Finanční analytický útvar (FAÚ) doporučuje povinným osobám ve smyslu zákona č. 253/2008 Sb. věnovat maximální obezřetnost při vstupu do obchodních vztahů a při platebním styku s osobami a finančními institucemi z těchto jurisdikcí; minimálně je třeba vyžadovat dostatečné informace o klientovi, zdroji jeho finančních prostředků a povaze a účelu obchodu.

Dalším dokumentem, který FATF dne 27. února 2015 zveřejnil je "Improving Global AML/CFT Compliance: On-going process". Zde jsou označeny jurisdikce, jejichž systém AML/CFT sice rovněž vykazuje strategické nedostatky, nicméně tyto země se zavázaly k akčnímu plánu zpracovanému s FATF k odstranění nedostatků a tento plán alespoň v uspokojivé míře plní. Jedná se o tyto země: Afganistán, Angola, Irák, Jemen, Guyana, Laos, Panama, Papua Nová Guinea, Súdán, Sýrie.

Jurisdikce, která podle FATF neučinila žádný významný pokrok je Uganda.

Za země, které od posledního hodnocení učinily významný pokrok a nebudou nadále předmětem dohledu v rámci „Improving Global AML/CFT Compliance“, FATF v dokumentu označuje Albánii, Kambodžu, Kuvajt, Namibii, Nikaraguu, Pákistán, Zimbabwe.

FAÚ doporučuje povinným osobám ve smyslu zákona č. 253/2008 Sb. přihlédnout při vstupu do obchodních vztahů a při platebním styku s osobami a finančními institucemi z těchto jurisdikcí k rizikům spjatým s identifikovanými nedostatky.

Na tomto odkazu naleznete kompletní tiskovou zprávu MFČR k tomuto tématu

Zdroj: MFČR

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.