25. května 2015

ESMA volá po úprava UCITS směrnice

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (European Securities and Market Authority, ESMA)  vydal dne 22. května 2015 své Stanovisko týkající se dopadu nařízení EMIR na oblast UCITS fondů. 

Ve svém Stanovisku ESMA žádá úpravu směrnice UCITS (směrnice 2009/65/EC) tak, aby reflektovala povinnost vypořádávání pro určité typy OTC finančních derivátů vyplývající z EMIR.

Podle EMIR musejí být určité typy OTC derivátů povinně vypořádány prostřednictvím ústředních protistran. Vyvstává tedy otázka, jak by měly být počítány limity rizika selhání protistrany u OTC derivátových transakcí vypořádávaných prostřednictvím ústředních protistran a zda by měla platit stejná pravidla jak pro transakce s OTC deriváty tak pro burzovně obchodované deriváty. 

ESMA je toho názoru, že ustanovení o limitech rizika selhání protistrany pro OTC deriváty podle UCITS směrnice by mělo brát v úvahu povinnost centrálního vypořádávání některých typů OTC derivátů podle EMIR. ESMA věří, že by UCITS směrnice neměla dále rozlišovat mezi OTC deriváty a burzovními deriváty. Rozlišovat by se mělo mezi povinně vypořádávanými deriváty a deriváty bez této povinnosti. Pokud jde o deriváty, kterou nejsou povinně vypořádávány, ESMA je názoru, že není potřeba měnit UCITS směrnici a současné limity rizika selhání protistrany podle článku 52 UCITS směrnice by měly platit i nadále. 

Související dokumenty:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.