20. května 2015

Obecné pokyny EBA k nástrojům pro ozdravné postupy a řešení krize

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) vydal dne 20. května 2015 tři sady finálních Obecných pokynů pro usnadnění implementace nástrojů pro ozdravné postupy a řešení krize (resolution tools) v bankovním sektoru EU. 

První dvě sady Obecných pokynů popisují, jak by měla být interpretována omezení nástrojů pro ozdravné postupy a řešení krize vyplývajících z požadavků na transparenci. Jejich cílem je zajistit efektivní a důsledné uplatňování těchto nástrojů v celé EU. 

Obecné pokyny k nástrojům převodu činnosti stanovují, že se orgány mohou odchýlit od standardních požadavků na prodej instituce v případě prodeje instituce v krizi, pokud by případné selhání instituce představovalo podstatnou hrozbu pro finanční stabilitu.

Obecné pokyny k nástrojům oddělení aktiv uvádějí pokyny objasňující, která aktiva mohou být převedena v rámci nástroje oddělení aktiv na společnost pro správu aktiv (asset management vehicle)

Třetí sada Obecných pokynů k nezbytným službám definuje minimální seznam nezbytných "kritických" služeb, jejichž poskytování mohou orgány příslušné k řešení krize požadovat od instituce v krizi proto, aby její příjemce mohl účinně provozovat tuto instituci, jenž na něj byla převedena.

Obecné pokyny byly vytvořeny na základě požadavků článku 39, 43 a 65 směrnice BRRD

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu

Související dokumenty

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.