27. května 2015

Obecné pokyny EBA k okolnostem, za kterých by měla být instituce považována za instituci v selhání nebo instituci, jejíž selhání je pravděpodobné

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) vydal dne 26. května 2015 finální Obecné pokyny k okolnostem, za kterých by měla být instituce považována za instituci v selhání nebo instituci, jejíž selhání je pravděpodobné (triggers for resolution). 

Rozhodnutí, zda je instituce v selhání nebo je její selhání pravděpodobné, je nezbytný prvek pro zahájení postupů řešení krize. Učinění tohoto rozhodnutí je v kompetenci dohledových orgánů, ale členské státy mohou udělit tuto pravomoc také orgánům příslušným k řešení krize. 

Navzdory skutečnosti, že dohledové orgány a orgány příslušné k řešení krize mohou použít odlišné postupy pro stanovení, zda je instituce v selhání nebo je její selhání pravděpodobné, jejich rozhodnutí by mělo být učiněno na základě stejných objektivních kritérií. Na tomto základním principu jsou postaveny Obecné pokyny, které mimo jiné uvádějí seznam těchto kritérií.

Obecné pokyny byly vytvořeny na základě ustanovení článku 32(6) směrnice 2014/59/EU (BRRD)

Na tomto odkazu naleznete Obecné pokyny EBA k okolnostem, za kterých by měla být instituce považována za instituci v selhání nebo instituci, jejíž selhání je pravděpodobné
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.