2. prosince 2016

Odpověď ČNB na kvalifikovaný dotaz, jak se vypořádávají žádostí o vydání nebo odkup podílových listů ve fondech, u kterých došlo k pozastavení vydávání nebo odkupování podílových listů

Česká národní banka (ČNB) zveřejnila odpověď na kvalifikovaný dotaz, jak se vypořádávají žádostí o vydání nebo odkup podílových listů ve fondech, u kterých došlo k pozastavení vydávání nebo odkupování podílových listů (§ 139 ZISIF).

Konkrétní znění kvalifikovaného dotazu: Lze pro vypořádání žádostí o vydání nebo odkup podílových listů dotčených pozastavením vydávání nebo odkupování podílových listů zvolit libovolný přístup uvedený v § 139 ZISIF?

Odpověď ČNB: Volba přístupu pro vypořádání žádostí o vydání nebo odkup podílových listů, k jejichž splnění nedošlo z důvodu pozastavení vydávání nebo odkupování podílových listů, není věcí libovůle. Administrátor pokyny vypořádá v souladu s rozhodnutím obhospodařovatele, přičemž ten musí zvolit způsob založený na odborné péči.

Platná právní úprava podle 139 odst. 1 ZISIF (ve znění účinném od 1. června 2016) upravuje dvě možnosti postupu administrátora po obnovení vydávání nebo odkupování podílových listů ohledně vyřízení žádostí o vydání nebo odkoupení podílových listů, u kterých byla žádost doručena před pozastavením anebo v jeho průběhu a u nichž do dne obnovení nedošlo k vyplacení protiplnění za odkoupení nebo k vydání podílových listů, a to:
  • bez zbytečného odkladu po dni obnovení vydávání nebo odkupování podílových listů podle § 141 písm. a) ZISIF žádostem vyhovět, a to za částku, která se rovná jejich aktuální hodnotě určené ke dni podání žádosti, nebo
  • k žádostem nepřihlížet a osoby, které takovou žádost podaly, bez zbytečného odkladu vyzvat, aby svou žádost podaly znovu, jestliže jejich zájem trvá.

Administrátor je při realizaci způsobu vydávání a odkupu vázán rozhodnutím obhospodařovatele, přijatým na základě § 134 odst. 3 písm. d) ZISIF. Toto ustanovení vyžaduje, aby obhospodařovatel již v zápise o rozhodnutí o pozastavení vydávání nebo odkupování podílových listů uvedl, podle které
z výše uvedených možností stanovených § 139 odst. 1 písm. a) nebo b) ZISIF se bude po obnovení vydávání nebo odkupování postupovat.

Obhospodařovatel je při tomto rozhodnutí vázán povinnostmi odborné péče (§ 18 ZISIF) a jednání v nejlepším zájmu investorů (§ 22 odst. 1 písm. b) a c) ZISIF). Obhospodařovatel musí zvolit variantu, která nejlépe odpovídá spravedlivému řešení konkrétní situace, tedy zejména tu variantu, která se nejvíce blíží standardní situaci, není diskriminační a nepodporuje spekulativní zneužití mimořádné situace. 

Pozastavení vydávání nebo odkupování podílových listů neomezuje investora, aby i v tomto období požádal o vydání nebo odkoupení podílového listu. Zároveň zákon vyžaduje, aby majetek ve fondu byl oceňován v souladu se statutem fondu, alespoň však v minimálních zákonných lhůtách stanovených v § 193 odst. 2 ZISIF. Tato povinnost není dotčena ani v období pozastavení vydávání nebo odkupování podílových listů. Proto i v případě žádosti podané v období pozastavení vydávání
nebo odkupování podílových listů, kde obhospodařovatel jedná podle § 139 odst. 1 písm. a) ZISIF, je cena podílového listu určená jako jeho aktuální hodnota stanovená pro den podání žádosti (obdobně jako § 131 ZISIF). V případě, že obhospodařovatel zvolí možnost podle písm. a), určí aktuální hodnotu k obdržené žádosti způsobem stanoveným ve statutu pro běžné vydávání nebo odkupování podílových listů (často s využitím fikce užívané pro žádosti došlé v mezidobí mezi dvěma rozhodnými dny).

Obhospodařovatel by měl zvolit především tento standardní přístup k vypořádání žádostí o vydání nebo odkoupení podílových listů. Použití alternativního přístupu podle § 139 odst. 1 písm. b) připadá v úvahu jen v mimořádných a opodstatněných případech, kdy by použití standardní metody nespravedlivě poškozovalo investory nebo některou skupinu investorů.

O mimořádnou situaci se bude jednat např. v případě, kdy k datu podání žádosti byla zásadním způsobem zkreslená hodnota aktiv a použití neaktuální ceny by bylo na úkor některého investora nebo investorů. Zejména by tento přístup měl být zvolen, pokud problémy s oceněním hodnoty aktiv byly samotnou příčinou pro pozastavení vydávání a odkupování podílových listů.

Rozhodnutí obhospodařovatele o pozastavení vydávání a odkupování podílových
listů, které obsahuje pro investora relevantní informace, mimo jiné i počátek a konec doby pozastavení, důvody pozastavení a způsob, kterým bude administrátor postupovat s ohledem na žádosti podané v průběhu pozastavení (§ 134 odst. 3 ZISIF), musí administrátor podílového fondu bez zbytečného odkladu zveřejnit na internetových stránkách investičního fondu (§ 137 ZISIF).

Na tomto odkazu naleznete kompletní text odpovědi ČNB na kvalifikovaný dotaz

Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.