16. března 2017

Sdělení ČNB o obecných pokynech EBA k opravám modifikované durace u dluhových nástrojů

Dne 4. ledna 2017 Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) vydal Obecné pokyny k opravám modifikované durace u dluhových nástrojů podle čl. 340 odst. 3 druhého pododstavce nařízení (EU) č. 575/2013 (dále jen „pokyny“).

Česká národní banka potvrdila v souladu s čl. 16 odst. 3 nařízení o zřízení EBA, že se těmito pokyny hodlá řídit.

Pokyny stanovují postup opravy výpočtu modifikované durace tak, aby výpočet odrážel riziko předčasného splacení. Jsou možné dva přístupy ke stanovení opravené modifikované durace dluhového nástroje s možností předčasného splacení, a to buď rozložením daného nástroje na obyčejný dluhopis a vloženou opci, nebo postupem založeným na přímém přepočtu opravené modifikované durace využívajícím numerickou derivaci a zohledňujícím navíc transakční náklady a behaviorální faktory.

Pokyny jsou určeny příslušným orgánům podle čl. 4 odst. 2 bodu i) nařízení (EU) č. 1093/2010 a finančním institucím podle čl. 4 odst. 1 nařízení č. 1093/2010.

Plné znění Obecných pokynů k opravám modifikované durace dluhových nástrojů zahrnuje rovněž prováděcí shrnutí, odůvodnění a doprovodné dokumenty (Executive Summary, Background and rationale, Accompanying documents).

Pokyny nabyly účinnosti dne 1. března 2017, což je i termín, ke kterému ČNB oznámila, že bude postupovat při výkonu dohledu v souladu s těmito pokyny.

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu ČNB k tomuto tématu

Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.