16. března 2017

Sdělení ČNB o obecných pokynech EBA týkajících se skryté podpory sekuritizačních transakcí

Dne 24. listopadu 2016 Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) vydal Obecné pokyny týkající se skryté podpory sekuritizačních transakcí (dále jen „pokyny“).

Česká národní banka potvrdila v souladu s čl. 16 odst. 3 nařízení o zřízení EBA, že se těmito pokyny hodlá řídit.

Pokyny upřesňují postup při posuzování, zda u sekuritizace nedošlo k poskytnutí skryté podpory. Specifikují, co se rozumí uzavřením transakce „za tržních podmínek“ a kdy transakce není „ strukturovaná jako poskytující skrytou podporu“ pro účely čl. 248 nařízení (EU) 575/2013, který zakazuje instituci, která je původcem nebo sponzorem v sekuritizaci, aby poskytla skrytou podporu, která by překračovala její smluvní závazky (implicit support) s cílem snížit potenciální nebo skutečné ztráty investorů. Transakce není považovaná za poskytující skrytou podporu, jestliže je provedena za tržních podmínek a zohledněna při posouzení významného převodu rizika, nebo pokud jde o podporu, ke které je instituce předem smluvně zavázána.

Pokyny v čl. 10 stanoví, že předmětem posuzování je každá transakce, kterou uzavřel sponzor, původce či osoba spojená s původcem (mateřská, dceřiná či sesterská společnost) či subjekt, jehož prostřednictvím původce nebo jeho mateřská, dceřiná či sesterská entita poskytly transakci, která je předmětem posuzování podle pokynů a pro kterou podle sekuritizační dokumentace podle stavu před uzavřením transakce není původci či sponzorovi dán smluvní závazek ji uzavřít (vůbec, nebo za daných specifických podmínek). Takové transakce jsou předmětem notifikační povinnosti, jejíž podrobnosti pokyny též upravují.

Pokyny jsou určeny příslušným orgánům podle čl. 4 odst. 2 bodu i) nařízení (EU) č. 1093/2010 a finančním institucím podle čl. 4 odst. 1 nařízení č. 1093/2010.

Plné znění Obecných pokynů týkajících se skryté podpory sekuritizačních transakcí zahrnuje rovněž prováděcí shrnutí, odůvodnění a doprovodné dokumenty (Executive Summary, Background and rationale, Accompanying documents).

Pokyny nabyly účinnosti dne 1. března 2017, což je i termín, ke kterému ČNB oznámila, že bude postupovat při výkonu dohledu v souladu s těmito pokyny.

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu ČNB k tomuto tématu


Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.