28. května 2014

ECB zahajuje veřejnou konzultaci o návrhu nařízení zavádějícím poplatky za dohled

Evropská centrální banka (ECB) dnes zveřejnila k veřejné konzultaci návrh nařízení ECB o poplatcích za dohled. ECB převezme úlohu orgánu dohledu pro banky v eurozóně v listopadu 2014 jako součást jednotného mechanismu dohledu (SSM). SSM bude přímo dohlížet až na 130 institucí a spolupracovat s vnitrostátními příslušnými orgány na dohledu nad menšími bankami.

SSM byl vytvořen, aby přispěl k bezpečnosti a odolnosti bankovního systému eurozóny a pomohl obnovit důvěru v bankovní sektor prostřednictvím nezávislého integrovaného evropského dohledu pro všechny členské státy eurozóny a jiné zúčastněné členské státy EU. Jeho cílem je posílit finanční stabilitu a integraci v Evropě a harmonizovat postupy dohledu ve prospěch dohlížených bank.

Návrh nařízení upravuje podmínky, za nichž ECB 
bude od listopadu 2014 ukládat roční poplatky za dohled ke krytí nákladů vzniklých v souvislosti s její novou rolí.

Stanovuje metodiku:

  • určování celkové výše ročního poplatku za dohled,
  • výpočtu částky, kterou má každá dohlížená banka nebo každá bankovní skupina hradit,
  • výběru ročního poplatku za dohled.
Podle nařízení EU upravující jednotný mechanismus dohledu (Nařízení o SSM) má ECB povinnost ukládat roční poplatek za dohled bankám podléhajícím přímému i nepřímému dohledu, aby získala zpět náklady na dohled, jejichž výše v roce 2015 se odhaduje na 260 milionů EUR.

Ačkoli přesnou částku bude možné potvrdit až v roce 2015, předběžná analýza ukázala, že roční poplatek pro banku podléhající přímému dohledu se může pohybovat mezi 150 000 a 15 miliony EUR, přičemž většina bank bude platit od 0,7 milionu do 2 milionů EUR. Rovněž přibližně 75 % menších bank podléhajících nepřímému dohledu může platit od 2 000 do 7 000 EUR ročně, zatímco větším bankám v této kategorii může být uložen poplatek okolo 200 000 EUR.

Konzultace bude zahájena dnes a potrvá sedm týdnů až do 11. července 2014.

Na internetových stránkách ECB v části „Banking Supervision“ (Bankovní dohled) jsou zveřejněny konzultační dokumenty sestávající z návrhu nařízení ECB o poplatcích za dohled, důvodové zprávy a dokumentu s otázkami a odpověďmi. Po veřejné konzultaci zveřejní ECB obdržené připomínky spolu s vyhodnocením a odpověďmi. Nařízení ECB o poplatcích za dohled vstoupí v platnost před tím, než ECB převezme 4. listopadu 2014 své úkoly v oblasti dohledu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.