12. května 2014

Rada EU přijala Bank Recovery and Resolution Directive

Rada EU (Council) přijala dne 6. května 2014 směrnici harmonizující národní pravidla ozdravných postupů a řešení krize bank (Bank Recovery and Resolution Directive).

Směrnice, kterou se stanoví 
rámec pro ozdravné postupy a řešení krize úvěrových institucí a investičních podniků (obchodníků s cennými papíry) a kterou se mění některé předpisy, stanovuje vnitrostátním dohledovým orgánům, za využití společných pravomocí a nástrojů, bránit bankovním krizím a řešit případy selhání jakékoliv finanční instituce řádným způsobem tak, aby byl zachován základní provoz, omezilo se riziko nákazy a minimalizovaly se případné ztráty daňových poplatníků.

Mateřský podnik za svou skupinu podléhající dohled u na konsolidovaném základě a každá instituce, jež není součástí skupiny podléhající dohledu na konsolidovaném základě, budou muset vypracovat ozdravné plány a každoročně je aktualizovat. Tyto plány mají zajistit finanční obnovu instituce i případech závažného zhoršení finančního zdraví instituce. Pokud instituce nepředloží náležitý ozdravný plán, budou mít příslušné orgány pravomoc uložit dané instituci, aby přijala nezbytná opatření k odstranění věcných nedostatků 
plánu.

Dohledové autority budou mít také pravomoc jmenovat "dočasného administrátora" v případech výrazného zhoršení finančního zdraví instituce nebo v případech závažného porušení zákona. 

Členské země jsou povinny transponovat ustanovení této směrnice do svých právních řádů do 31. prosince 2014.

Na tomto odkazu naleznete text směrnice, kterou se stanoví rámec pro ozdravné postupy a řešení krize

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu Rady k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.