5. května 2014

Pokyny ECB k řešení případů nedostatečného kapitálu v návaznosti na komplexní hodnocení

Evropská centrální banka (European Central Bank, ECB) vydala dne 29. dubna 2014 prohlášení, ve kterém informuje banky, jak mají být řešeny případy nedostatečného kapitálu v návaznosti na komplexní hodnocení (comprehensive assessment).

Nedostatečný kapitál má být pokryt během šesti měsíců v případech identifikovaných při hodnocení kvality aktiv (asset quality review, AQR) nebo při stresových testech základního scénáře, a během devíti měsíců v případech identifikovaných při stresových testech nepříznivého scénáře. Rekapitalizační opatření na pokrytí případných zjištěných nedostatků by měla být založena na kapitálových nástrojích nejvyšší kvality, pokud nebudou nedostatky odstraněny jinými prostředky.  

ECB rovněž informovala banky o specifických omezeních kapitálových nástrojů, které mohou být použité při řešení nedostatků vyplývajících z komplexního hodnocení. Nedostatky odhalené během AQR a stresových testů základního scénáře mohou být pokryty pouze kapitálovými nástroji, které tvoří součást Common Equity Tier 1 (CET1). Použití vedlejšího Tier 1 kapitálu (AT1) k pokrytí nedostatků vyplývajících z nepříznivého scénáře zátěžových testů je omezené, v závislosti na spouštěcím bodu úpravy nebo odpisu. 

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu ECB k tomuto tématu
Na tomto odkazu naleznete poznámky ECB ke komplexnímu hodnocení

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.