22. května 2014

Návrh nové Vyhlášky ČNB o výkonu činnosti bank, spořitelních a úvěrních družstev a obchodníků s cennými papíry

Dne 20. května 2014 Česká národní banka (ČNB) uveřejnila návrh Vyhlášky o výkonu činnosti bank, spořitelních a úvěrních družstev a obchodníků s cennými papíry včetně odůvodněníJedná se o verzi předloženou do mezirezortního připomínkového řízení, které potrvá do 9. června 2014.

Z pohledu legislativního procesu se považuje za žádoucí, aby byla dosavadní Vyhláška č. 23/2014 Sb. zrušena a jako celek nahrazena novým předpisem. Návrh nové vyhlášky je současně uveřejněn ve formě změnového znění oproti dosavadní Vyhlášce č. 23/2014 Sb., neboť na ni podstatným způsobem naváže. 

Nová vyhláška má za cíl náležitým způsobem a rozsahem zajistit implementaci CRD a CRR do národní právní úpravy na úrovni prováděcího předpisu. Jako podstatné změny lze uvést:
  • nové obezřetnostní opatření v podobě kapitálových rezerv (capital buffers)
  • formalizovat postupy pro posuzování a zajišťování důvěryhodnosti, odborné způsobilosti a zkušenosti („fit and proper“) osob
  • stanovit a realizovat politiku podporující rozmanitost v celkovém složení vedoucích orgánů povinné osoby (diversity), s důrazem na prosazování vyváženějšího zastoupení obou pohlaví (gender balance)
  • formalizovat uspořádání řízení rizik, jmenovitě ustanovit funkci s výkonnou odpovědností za celkové řízení rizik (chief risk officer, head of risk management)
  • zavést a uplatňovat limity upravující poměr mezi pevnou a pohyblivou složkou odměny pracovníka
  • zajistit dostupnost a spolehlivou funkčnost zvláštního chráněného komunikačního kanálu hlášení o porušení nebo hrozícím porušení určitých předpisů (whistleblowing)
Na tomto odkazu naleznete návrh vyhlášky o výkonu činnosti bank, spořitelních a úvěrních družstev a obchodníků s cennými papíry
Na tomto odkazu naleznete odůvodnění vyhlášky

Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.