13. října 2014

EC stanovuje pravidla obezřetného podnikání bank a pojišťoven k podpoře investic v ekonomice

Evropská komise (European Commission, EC) schválila tři nařízení v přenesené pravomoci obsahující implementační pravidla pro směrnici Solvency II a Nařízení o kapitálových požadavcích (CRR).

Dle tiskové zprávy EC je jedním z hlavních cílů těchto regulatorních opatření umožnit, aby finanční sektor efektivně podpořil skutečnou ekonomiku a investice. 

Nařízení doplňující směrnici Solvency II obsahuje detailní pravidla pro implementaci směrnice Solvency II, především oceňování aktiv a pasiv, postup stanovení výše kapitálu a jak by pojišťovny měly být spravovány a řízeny.


Nařízení doplňující nařízení CRR s ohledem na požadavky na dostatečnou likviditu obsahuje podrobné požadavky na udržování patřičné výše likvidity pro banky: požadavek, aby banky měly dostatečně kvalitní aktiva k pokrytí rozdílu mezi očekávanými příjmy a výdaji v průběhu následujících 30-ti dnů.

Nařízení doplňující nařízení CRR v souvislosti s ukazatelem leverage ratio vyjasňuje pravidla stanovování ukazatele pákového poměru (leverage ratio), který mají banky v EU povinnost reportovat od roku 2015.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.