8. října 2014

Konzultační dokument BCBS zabývající se úpravu standardizovaného přístupu k výpočtu kapitálového požadavku k operačnímu riziku

Basilejský výbor pro bankovní dohled (Basel Committee on Banking Supervision, BCBS) vydal dne 6. října 2014 konzultační dokument zabývající se úpravu standardizovaného přístupu k výpočtu kapitálového požadavku k operačnímu riziku.

Současný regulatorní rámec umožňuje bankám používat rozdílné přístupy k výpočtu kapitálového požadavku k operačnímu riziku. Nový jednotný standardizovaný přístup má nahradit současné "non-model-based" přístupy, které zahrnují Přístup základního indikátoru (BIA) a Standardizovaný přístup (TSA), včetně podvarianty Alternativního standardizovaného přístupu (ASA). Kromě zjednodušení regulatorního rámce, bude nový přístup řešit nedostatky zjištěné v současných přístupech. 

Příspěvky a komentáře lze zasílat do 6. ledna 2015 prostřednictvím webového formuláře

Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument BCBS 
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu BCBS k tomuto tématu

Současně s konzultačním dokumentem publikoval BCBS také zprávu o uplatňování zásad pro řádné řízení operačního rizika vydaných v roce 2011. Zásady vycházejí z nedostatků identifikovaných v souvislosti s finanční krizí a rozvíjejí zásady řádného řízení operačního rizika. Uplatňování zásad bylo zkoumáno v 60 systémově důležitých bank v EU a mělo podobu dotazníku.

Na tomto odkazu naleznete dokument Review of the Principles for the Sound Management of Operational Risk
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu BCBS k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.