9. října 2014

Zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí EU proběhne v úterý 14. října 2014 v Lucemburku

V úterý 14. října 2014 se v Lucemburku uskuteční zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí EU. Českou delegaci povede 1. místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš.

Ministři budou diskutovat především otázky spojené se spuštěním Jednotného mechanismu dohledu (Single Supervisory Mechanism – SSM), Akční plán OECD proti snižování základu daně a transferu zisků (Base Erosion & Profit Shifting - BEPS), požadavek Rumunska na zohlednění vyšších výdajů na obranu v důsledku ukrajinské krize v rámci pravidel Paktu o stabilitě a růstu a v neposlední řadě rovněž otázky související s rovným zacházením (equal treatment) mezi členy eurozóny a státy mimo eurozónu v rámci Jednotného mechanismu pro řešení krizí (Single Resolution Mechanism - SRM).

V rámci bodu, který je věnován Bankovní unii, se ministři budou zabývat stanovením pravidel pro příspěvky do fondu pro řešení problémů bank a úvěrových institucí (Single Resolution Fund – SRF).

V legislativní části jednání Rady bude italské předsednictví usilovat o dosažení politické dohody k návrhu novelizace směrnice Rady, pokud jde o povinnou automatickou výměnu informací v oblasti daní. Směrnice představuje další krok v boji s daňovými podvody a úniky. Cílem novelizace je především – v návaznosti na globální vývoj v této oblasti – sladit právo EU s mezinárodními standardy pro automatickou výměnu informací v oblasti daní.

Na tomto odkazu naleznete kompletní tiskovou zprávu MFČR k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.