11. listopadu 2014

Rada EU přijala pravidla pro retailové a pojistné pojistné investiční produkty (PRIIPs)

Rada EU (Council of the European Union) přijala dne 10. listopadu 2014 Nařízení, jehož cílem je posílit transparentnost trhů pro retailové investory.

Nařízení o dokumentu klíčových informací o retailových a pojistných investičních produktech (PRIIPs) je součástí balíčku opatření k posílení důvěry spotřebitelů ve finanční trh. Stanovuje pravidla, která zajistí, že investoři vždy obdrží relevantní informace potřebné k učinění informovaného rozhodnutí. 

Nařízení se zabývá retailový a pojistnými investičními produkty (retail and insurance-based investment products, PRIIPs), konkrétně investičními fondy, strukturovanými vklady a investičním životním pojištěním.

Nová pravidla vyžadují, aby byl k PRIIPs připravován dokument klíčových informací (key information documents, KID) a stanovuje jednotný formát a obsah tohoto dokumentu.

Dokument klíčových informací by měl uvádět:
  • povahu a vlastnosti produktu;
  • zda je možné přijít o prostředky vložné do produktu;
  • náklady a rizikový profil produktu;
  • informace o výkonnosti daného produktu.
Pravidla se nevtahují na neživotní pojistné produkty, produkty životního pojištění, ve kterých je pojistné plnění vypláceno až po smrti (obmyšlené osobě) nebo v případě zneschopnění následkem úrazu nebo nemocí, a na vklady (mimo strukturované vklady) a cenné papíry. Dále se nařízení netýká ani oficiálně uznaných důchodových systémů; penzijních produktů, jejichž primárním účelem je poskytnout investorovi starobní důchod; a individuálních penzijních produktů, ve kterých je požadován příspěvek zaměstnavatele.

Nová pravidla vstoupí v účinnost dva roky po vstupu v platnost.

V souvislosti s tímto tématem jsem již dříve informovali v článku Zveřejnění finálního návrhu Nařízení PRIPs

Na tomto odkazu naleznete finální text znění Nařízení o dokumentu klíčových informací o retailových a pojistných investičních produktech (PRIIPs)
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu Rady k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.