4. listopadu 2014

Zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí EU proběhne v pátek 7. listopadu 2014 v Bruselu

V pátek 7. listopadu 2014 se v Bruselu uskuteční zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí Evropské unie. Českou delegaci povede 1. místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš.

Listopadové zasedání Rady ECOFIN bude věnováno především legislativním návrhům v oblasti daní a diskusi o odvodech členských států do rozpočtu EU. Ministři se budou mimo jiné zabývat novelou směrnice o mateřských a dceřiných společnostech z různých členských států a návrhem směrnice o dani z finančních transakcích.

V případě návrhu novely směrnice o mateřských a dceřiných společnostech z různých členských států (tzv. dividendová směrnice) se očekává dosažení politické dohody na konečném znění návrhu. Dividendová směrnice upravuje pravidla pro zdanění příjmů z dividend a jiných podílů na zisku v případě mateřských a dceřiných společností z různých členských států Evropské unie. Cílem navržené novely je do dividendové směrnice vložit obecné pravidlo proti zneužívání směrnice, např. vytvářením transakcí za účelem dosažení dvojího nezdanění. Jedná se o již druhou novelizaci uvedené směrnice v tomto roce. První změna směrnice týkající se opatření proti hybridním nástrojům vytvářeným za účelem dosažení dvojího nezdanění byla ministry financí schválena v červnu tohoto roku.

Dalším daňovým bodem na programu jednání bude návrh směrnice o dani z finančních transakcí (FTT). O zavedení této daně usiluje celkem 11 členských zemí EU v rámci tzv. posílené spolupráce. Cílem předsednictví bude výměna názorů na některé aspekty návrhu, nad kterými dosud nepanuje shoda. Očekává se, že ministři budou diskutovat především otázky týkající se působnosti směrnice (rozsah uplatnění na akcie a deriváty) a principu zdanění (návrh počítá s kombinací principu usazení a emise, což je problematické především z pohledu zemí, které se neúčastní posílené spolupráce).

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu MF k tomuto tématu

Zdroj: MFČR

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.