16. června 2015

Zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí Evropské unie proběhne v pátek 19. června 2015 v Lucemburku

V pátek 19. června 2015 se v Lucemburku uskuteční zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí Evropské unieČeskou delegaci povede pověřený náměstek ministra financí Jiří Palán.

Poslední jednání pod vedením lotyšského předsednictví bude věnováno zejména dokončení Investičního plánu pro Evropu, závěrečné fázi Evropského semestru a legislativě v oblasti daní.

Lotyšské předsednictví představí ministrům konečné kompromisní znění nařízení o zřízení Evropského fondu pro strategické investice (EFSI), které bylo dosaženo 4. června po intenzivních jednáních v rámci tzv. trialogů mezi Komisí, Radou (reprezentovanou lotyšským předsednictvím) a Evropským parlamentem (EP). Radě se podařilo najít shodu s EP především v oblastech financování záručního fondu, řízení EFSI a délky fungování fondu. EP i Rada by měly finální kompromis schválit do konce června, aby byl splněn termín stanovený Evropskou radou.

V rámci koordinace hospodářských a fiskálních politik členských států Evropské unie (tzv. Evropský semestr) se předpokládá, že Rada schválí tzv. doporučení členským státům k národním programům reforem a programům stability / konvergenčním programům1, která Komise zveřejnila v květnu tohoto roku.

Ministři se budou rovněž zabývat řadou otázek z oblasti daní. Předsednictví bude ministry informovat o aktuálním stavu projednávání návrhu směrnice, která zakládá automatickou výměnu informací týkající se přeshraničních daňových rozhodnutí. Návrh je součástí balíčku na podporu transparentnosti v oblasti daní vydaný Komisí v březnu tohoto roku. Dále budou ministři diskutovat návrh směrnice o úrocích a licenčních poplatcích, jejímž cílem je stanovit podmínky pro osvobození od daně v případě licenčních poplatků a úroků. Evropská komise ministrům rovněž představí hlavní aspekty svého nového sdělení o zdanění společností.

Ministři se budou věnovat implementaci pravidel Paktu o stabilitě a růstu. Na základě ekonomické předpovědi Komise z května 2015 se ministři budou zabývat návrhem na ukončení postupu při nadměrném schodku s Maltou a s Polskem. Současně se budou věnovat neplnění doporučení Rady pro odstranění nadměrného schodku veřejných financí Velké Británie, která měla schodek odstranit do konce března 2015. Ministři by měli schválit nová doporučení k odstranění jejího nadměrného schodku, ke kterému by mělo dojít během následujících dvou let.

Předsednictví bude ministry stručně informovat o současném stavu implementace legislativy, která vytváří Bankovní unii. Je plánována i debata o strukturální reformě bankovnictví s cílem dosažené dohody na příslušném návrhu nařízení Očekává se přijetí závěrů Rady k tzv. Unii kapitálových trhů a potvrzení hlavních směrů hospodářských politik, kterými by se členské státy měly řídit.

Na okraj jednání Rady ECOFIN proběhne zasedání guvernérů Evropské investiční banky, kteří projednají výroční zprávu auditního výboru za rok 2014.

Na tomto odkazu nalezne kompletní text tiskové zprávy MFČR k tomuto tématu

Zdroj: MFČR


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.