2. září 2015

Odpověď ČNB na kvalifikovaný dotaz, zda se limity pro investování do jiných fondů fondů uplatní i na podřízený investiční fond (feeder fund)

Česká národní banka (ČNB) uveřejnila odpověď na kvalifikovaný dotaz, zda se limity pro investování do jiných fondů fondů uplatní i na podřízený investiční fond (feeder fund).

Konkrétní znění kvalifikovaného dotazu: Může standardní podřízený fond investovat do takového řídícího standardního fondu, který investuje více než 10 % majetku do jiných fondů kolektivního investování?  

Odpověď ČNB:
Standardní fond může investovat do cenných papírů vydávaných jiným fondem kolektivního investování jen při splnění určitých podmínek. Z § 10 odst. 1 nařízení vlády č. 234/2013 Sb. vyplývá omezení, podle kterého standardní fond nesmí investovat do takového fondu, kterým sám investuje více než 10 % majetku do jiného fondu kolektivního investování. 

Omezení však nedopadá na podřízený (feeder) standardní fond. Podřízený standardní fond podle § 246 odst. 1 ZISIF a § 2 odst. 2 nařízení vlády investuje výlučně do cenných papírů řídícího (master) standardního fondu a doplňkových hodnot, vymezených jako vklady a finanční deriváty sloužící k efektivnímu obhospodařování majetku. Pravidla k omezení kaskádového efektu uvedená v § 10 a 11 nařízení vlády (a další pravidla pro skladbu majetku a způsob rozkládání rizik standardního fondu uvedená v části druhé nařízení vlády) se do investování podřízeného standardního fondu promítnou pouze zprostředkovaně, skrze investování řídícího standardního fondu. Podřízený standardní fond proto může investovat i do takového řídícího standardního fondu, který investuje více než 10 % majetku do jiných fondů kolektivního investování ve smyslu § 10 odst. 1 nařízení vlády.

Uvedené závěry zcela odpovídají smyslu master-feeder struktur standardních fondů, tj. umožnit podřízenému standardnímu fondu investovat v souladu s pravidly UCITS fondů nepřímo, prostřednictvím master fondu. Opačný závěr by vedl k omezení možnosti řídícího standardního fondu využívat limitů pro realizování investiční politiky srovnatelně s ostatními standardními fondy.

Na tomto odkazu naleznete kompletní odpověď ČNB na kvalifikovaný dotaz

Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.