4. září 2015

Sdělení ČNB o obecných pokynech k metodám výpočtu příspěvků do systémů pojištění vkladů

Dne 28. května 2015 vydal Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) na základě zmocnění uvedeného v čl. 16 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1093/2010 – Obecné pokyny k metodám výpočtu příspěvků do systémů pojištění vkladů (dále jen „pokyny“).

Česká národní banka (ČNB) potvrdila v souladu s čl. 16 odst. 3 nařízení č. 1093/2010, že se těmito pokyny hodlá řídit.

Pojištění vkladů v EU a stanovení příspěvků do systémů pojištění vkladů se řídí obecně směrnicí č. 94/19/EU. Tuto směrnici nahrazuje směrnice č. 2014/49/EU ze 16. 4. 2014, o systémech pojištění vkladů (dále je „směrnice DGS II“). Protože směrnice DGS II nevymezuje detailně proces výpočtu příspěvků, vydal EBA na základě zmocnění v čl. 13 odst. 3 směrnice DGS II tyto pokyny, které specifikující metody výpočtu příspěvků podle odst. 1 a 2 daného článku. Pokyny se vztahují na příslušné orgány a určené orgány definované v čl. 2 odst. 1 bod 17 a 18 směrnice DGS II. Pokyny vymezují obecný postup, základní parametry a pravidla, která je třeba respektovat při stanovení výše rizikově vážených příspěvků úvěrových institucí do systému pojištění vkladů.

Plné znění Obecných pokynů k metodám výpočtu příspěvků do systémů pojištění vkladů zahrnuje rovněž prováděcí shrnutí, odůvodnění a doprovodné dokumenty (Executive Summary, Background and rationale, Accompanying documents).

Směrnice DGS II stanovuje povinnost vybírat rizikově vážené příspěvky, a to minimálně 1x ročně. Na základě čl. 20 odst. 1 pododst. 3 směrnice DGS II vyjádřila ČNB záměr postupovat v souladu s pokyny nejpozději do 31. 5. 2016. 

ČNB bude postupovat při výkonu dohledu v souladu s těmito pokyny.

Na tomto odkazu naleznete kompletní text zprávy ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.