24. února 2016

Do Sněmovny míří novela zákona posilující postavení spotřebitele na trhu platebních služeb

Vláda ČR schválila dne 24. února 2016 Ministerstvem financí předkládanou novelu zákona č. 284/2009 Sb., o platebním styku, která zlepšuje postavení spotřebitele v oblasti platebních účtů. 

Důvodem předložení jsou požadavky na transpozici směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/92/EU ze dne 23. července 2014 o porovnatelnosti poplatků souvisejících s platebními účty, změně platebního účtu a přístupu k platebním účtům se základními prvky.

Návrh například sjednocuje terminologii, kterou banky používají ve svých obchodních podmínkách a cenících, upravuje náležitosti informačních dokumentů týkajících se poplatků nebo stanovuje podmínky pro provozování tzv. internetových srovnávačů bankovních poplatků.

Podle návrhu Ministerstva financí tak budou banky nově povinny používat ve svých sazebnících a obchodních podmínkách jednotnou terminologii. Před uzavřením smlouvy o založení bankovního účtu budou spotřebitelé dostávat standardizovaný dokument, v němž bude uveden výčet poplatků, které banka v souvislosti s platebním účtem požaduje. 

Novela zákona dále upravuje pravidla a lhůty pro převedení platebního účtu do jiné banky. Nově budou změnu platebního účtu (tzv. switching) umožňovat všichni poskytovatelé platebních služeb. Kromě toho novela zkracuje celkovou lhůtu pro službu změny účtu z dosavadních nejméně 15 na 12 pracovních dnů.

V neposlední řádě novela stanovuje podmínky pro provozování internetových stránek, které srovnávají poplatky za vedení platebních účtů. Jejím schválením dojde také k přizpůsobení českého právního řádu evropskému nařízení o mezibankovních poplatcích, které stanoví maximální přípustnou výši tzv. mezibankovních poplatků a některé další povinnosti v souvislosti s prováděním karetních transakcí.

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu MF k tomuto tématu

Na tomto odkazu naleznete platné znění zákona o platebním styku s vyznačením navrhovaných změn a doplnění
Na tomto odkazu naleznete důvodovou zprávu k návrhu novely zákona

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.