10. února 2016

Zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí Evropské unie proběhne v úterý 12. února 2016 v Bruselu

V pátek 12. února 2016 proběhne v Bruselu zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí Evropské unie.

Českou delegaci povede náměstkyně ministra financí Lenka Jurošková.

Komise ministrům představí Balíček opatření proti vyhýbání se daňovým povinnostem, který navazuje na globální standardy OECD proti erozi základu daně a přesouvání zisků (tzv. BEPS) dohodnuté na podzim loňského roku. Navržená opatření by měla sjednotit přístup členských států vůči společnostem vyhýbajícím se daňové povinnosti a zajistit, že daně budou odváděny tam, kde společnosti vytváří své zisky.

Ministři dále projednají Akční plán na posílení boje proti financování terorismu, který Komise zveřejnila 2. února 2016. Jedná se o seznam opatření zaměřených především na 1) prevenci pohybu finančních prostředků a identifikaci financování teroristů, 2) zdroje financování terorismu 3) mezinárodní rozměr financování terorismu a 4) zlepšení spolupráce mezi Finančními zpravodajskými jednotkami.

Komise bude informovat ministry o současném stavu implementace Bankovní unie, zejména pokud jde o stav transpozice směrnice, kterou se stanoví rámec pro ozdravné postupy a řešení krize úvěrových institucí a investičních podniků (tzv. směrnice BRRD), ratifikaci mezivládní dohody o Jednotném fondu pro řešení problémů bank a transpozici směrnice o depozitních garančních schématech (tzv. směrnice DGS) v členských státech.

Na pracovní snídani proběhne tradiční výměna názorů na současnou hospodářskou situaci v Evropské unii a ministři budou stručně seznámeni s výsledky předcházejícího jednání ministrů financí zemí, jejichž měnou je euro.

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu MF k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.