11. února 2016

Evropská komise o rok odloží platnost regulatorního rámce MiFID II

Evropská komise (European Commission, EC) zveřejnila dne 10. února 2016 návrh legislativy k odložení účinnosti směrnice 2014/65/EU (MiFID II) o jeden rok.

EC současně zveřejnila také návrh legislativy odkládající o jeden rok taktéž účinnost prováděcího nařízení (EU) č. 600/2014 (MiFIR), vyjma těch ustanovení MiFIR, jejichž účinnost byla stanovena shodně s datem vstupu MiFIR v platnost. Prakticky jsou tedy odložena všechna ustanovení dopadající na účastníky trhu. Původní účinnost se ponechala u ustanovení, která byla účinná již vydáním MiFIR, tedy u ustanovení týkajících se regulátora.

Toto rozhodnutí reflektuje technickou náročnost implementace požadavků regulace jak vůči dohledovým orgánům, tak tržním účastníkům. EC tedy navrhla poskytnout dohledovým autoritám a tržním účastníkům ještě jeden další rok k zajištění souladu s požadavky regulace MiFID II. Nový základní termín účinnosti legislativy je tak stanoven na 3. ledna 2018. Nicméně transpoziční lhůta směrnice MiFID II pro členské státy EU zůstává zatím nezměněna, tedy do 3. července 2016.

V dalším kroku bude tyto legislativní návrhy posuzovat Evropský parlament a Rada. 

Na tomto odkazu naleznete směrnici kterou se mění účinnost směrnice MiFID II
Na tomto odkazu naleznete nařízení kterým se mění účinnost nařízení MiFIR

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EC k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.