7. března 2016

Odpověď ČNB na kvalifikovaný dotaz, zda a za jakých podmínek mohou banky vykonávat činnost tzv. akreditované osoby, která zajišťuje zkoušky odbornosti v některých segmentech finančního trhu.

Česká národní banka (ČNB) zveřejnila odpověď na kvalifikovaný dotaz, zda a za jakých podmínek mohou banky vykonávat činnost tzv. akreditované osoby, která zajišťuje zkoušky odbornosti v některých segmentech finančního trhu.

Konkrétní znění kvalifikovaného dotazu: Pokud platné nebo připravované předpisy na finančním trhu vyžadují složení odborné zkoušky před osobou s akreditací České národní banky, mohou akreditaci k pořádání těchto zkoušek získat i banky?


Odpověď ČNB: Banky mohou provádět přezkušování odbornosti podle předpisů na finančním trhu a získat odpovídající akreditaci, pokud budou tuto činnost vykonávat (pouze) v souvislosti se zajištěním vlastního provozu a provozu jimi ovládaných jiných bank, spořitelních a úvěrních družstev, obchodníků s cennými papíry, pojišťoven, zajišťoven, finančních institucí a podniků pomocných služeb.


Na tomto odkazu naleznete kompletní text odpovědi ČNB na kvalifikovaný dotaz



Zdroj: ČNB

pokračování odpovědi ČNB...

Podle § 85 zákona o doplňkovém penzijním spoření (č. 427/2011 Sb.) je akreditovanou osobou „osoba, která je na základě povolení od České národní banky … oprávněna pořádat odborné zkoušky zaměřené na prokázání odborné způsobilosti podle tohoto zákona“. Odborná způsobilost podle tohoto zákona se vyžaduje u osob, které se přímo podílejí na distribuci doplňkového penzijního spoření.


Podobné pravidlo je obsaženo např. v § 61 a 62 návrhu zákona o spotřebitelském úvěru (sněmovní tisk 679) a bylo součástí § 18b v návrhu novely zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích, který vláda předložila Parlamentu ČR (sněmovní tisk 415), ale následně jej vzala v červenci 2015 zpět.


K teprve připravovaným právním předpisům se Česká národní banka zpravidla nevyjadřuje, neboť nelze vyloučit jejich změny a jejich přijetí není jisté. Toto vyjádření k akreditaci podle zákona o doplňkovém penzijním spoření však má obecnou platnost pro případné další předpisy na finančním trhu, pokud v nich bude akreditace upravena obdobným způsobem.


Banky mohou vykonávat jen omezený okruh činností na finančním trhu podle § 1 odst. 1 až 4 zákona č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů (ZoB). Pořádání odborných zkoušek, které souvisejí s produkty, které banka v mezích zákona a bankovní licence distribuuje (např. doplňkové penzijní spoření i v rámci finančního makléřství podle § 1 odst. 3 písm. i) ZoB) lze podřadit pod činnosti související se zajištěním provozu podle § 1 odst. 4 ZoB. Banky tedy mohou činnost akreditované osoby provádět pro sebe (tj. pro osoby, které využívají při svém provozu, tedy své zaměstnance, vázané zástupce a další pracovníky distribuční sítě působící pro banku) a dále v souvislosti s provozem vybraných finančních institucí, které ovládají, tedy opět pro osoby, které se podílejí na provozu těchto dalších finančních institucí.


Zákon o bankách nezakazuje bankám výkon takových „provozních“ činností, ale pokud se jedná o činnost vyžadující oprávnění podle zvláštního zákona, musí banka toto oprávnění získat. V případě, že banka v rámci podnikání provádí zkoušky pro osoby přímo se podílející na distribuci doplňkového penzijního spoření, musí získat akreditaci podle § 86 zákona o doplňkovém penzijním spoření. V současnosti již několik bank tuto akreditaci získalo.


Pokud by banka pořádala odborné zkoušky pro veřejnost, resp. pro osoby, které nevyužívá při svém provozu sama nebo jí ovládané finanční instituce uvedené v § 1 odst. 4 ZoB, překračovala by meze své licence a jednalo by se o správní delikt podle § 36e odst. 1 písm. a) ZoB, resp. správní delikt podle příslušného předpisu upravujícího akreditaci (pro akreditace v oblasti doplňkového penzijního spoření však takový speciální delikt upraven není).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.