1. března 2016

Sdělení ČNB o Obecných pokynech k limitům na expozice vůči subjektům stínového bankovnictví, které provádějí bankovní činnosti mimo regulační rámec podle čl. 395(2) CRR

Dne 14. prosince 2015 vydal Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) na základě zmocnění uvedeného v čl. 16 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1093/2010 ze dne 24. listopadu 2010 o zřízení Evropského orgánu dohledu (Evropského orgánu pro bankovnictví), o změně rozhodnutí č. 716/2009/ES a o zrušení rozhodnutí Komise 2009/78/ES - dále jen „nařízení o zřízení EBA“ - Obecné pokyny (dále jen „pokyny“) k limitům na expozice vůči subjektům stínového bankovnictví, které provádějí bankovní činnosti mimo regulační rámec podle čl. 395 odst. 2 nařízení č. 575/2013 (dále jen CRR).

Česká národní banka potvrdila v souladu s čl. 16 odst. 3 nařízení o zřízení EBA, že se těmito obecnými pokyny hodlá řídit.


Pokyny jsou určeny orgánům dohledu a institucím, na které se aplikují pravidla pro velké expozice podle nařízení CRR. Aplikují se nezávisle na jiné platné regulaci (zejména limitech podle CRR a nařízení č. 1187/2014 o transakcích s podkladovými aktivy) a ve spojení s pravidly SREP. Dohled má právo hodnotit nastavení interních limitů a zajištění rizik institucí v rámci SREP a přijímat opatření na základě čl. 97, 98 a 104 směrnice 2013/36/EU (CRDIV).


Pokyny vymezují základní pravidla pro řízení rizika vyplývajícího z expozic vůči subjektům stínového bankovnictví, stanovení konkrétních kvantitativních limitů je ponecháno na institucích. Možné jsou 2 postupy:

  • základní přístup („principal approach“) s limitem stanoveným pro expozice vůči SBEs celkem a přísnějším limetem pro individuální expozice vůči SBEs;
  • zjednodušený přístup („fallback approach“), kdy instituce uplatní limit jako na velké expozice podle čl. 395 CRR (tj. 25 % způsobilého kapitálu instituce (EC)), a to
    • a) na celkovou expozici vůči SBE (pokud není schopna splnit požadavky na procesy a kontrolní mechanismy), nebo
    • b) pouze na expozice, o kterých nemá k dispozici dostatek informací; pro ostatní použije základní přístup.

Plné znění Obecných pokynů k limitům na expozice vůči subjektům stínového bankovnictví, které provádějí bankovní činnosti mimo regulační rámec podle čl. 395 odst. 2 CRR zahrnuje rovněž prováděcí shrnutí, odůvodnění a doprovodné dokumenty (Executive Summary, Background and rationale, Accompanying documents).

Účinnost pokynů je stanovena na 1. 1. 2017, což je i termín, od kterého má ČNB v úmyslu postupovat v souladu s těmito pokyny při výkonu dohledu.


Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu ČNB k tomuto tématu


Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.