1. března 2016

Sdělení ČNB o Obecných pokynech k další specifikaci indikátorů globální systémové významnosti a jejich uveřejňování

Dne 13. ledna 2016 vydal Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) na základě zmocnění uvedeného v čl. 16 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1093/2010 ze dne 24. listopadu 2010 o zřízení Evropského orgánu dohledu (Evropského orgánu pro bankovnictví), o změně rozhodnutí č. 716/2009/ES a o zrušení rozhodnutí Komise 2009/78/ES - dále jen „nařízení o zřízení EBA“ - Obecné pokyny (dále jen „pokyny“) k další specifikaci indikátorů globální systémové významnosti a jejich uveřejňování.

Česká národní banka potvrdila v souladu s čl. 16 odst. 3 nařízení o zřízení EBA, že se těmito obecnými pokyny hodlá řídit.

Podle čl. 131 odst. 1 Směrnice 2013/36/EU (tzv. CRD IV) musí příslušné nebo určené orgány identifikovat globální systémově významné instituce (G-SII). Obecné pokyny obsahují technické specifikace indikátorů s cílem dosáhnout harmonizace a přesnějšího hodnocení rizik napříč EU a vztahují se na kompetentní orgány i na regulované subjekty. Upravují reporting a uveřejňování indikátorů pro instituce již označené jako G-SII, nad rámec článku 441 nařízení č. 575/2013 (tzv. CRR) ale uveřejňování požadují i pro instituce, které mohou být potenciálními kandidáty na G-SII, ale zatím nebyly takto oficiálně označeny. Nad rámec čl. 434 CRR požadují elektronické uveřejnění podkladových dat na webových stránkách.

Plné znění Obecných pokynů k další specifikaci indikátorů globální systémové významnosti a jejich uveřejňování zahrnuje rovněž prováděcí shrnutí, odůvodnění a doprovodné dokumenty (Executive Summary, Background and rationale, Accompanying documents).

Obecné pokyny nabývají účinnosti den po uveřejnění oficiálních překladů do všech jazyků EU. Regulované subjekty, nebude-li uvedeno jinak, by měly dodržovat pokyny s účinností od téhož data.

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu ČNB k tomuto tématu

Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.