12. září 2014

Neformální setkání ECOFIN 13. září 2014 v Mílaně

Dne 13. září 2014 proběhne v Miláně neformální setkání ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí EU (neformální ECOFIN - Economic and Finance Ministers Council či Economic and Financial Affairs Council). 

Českou delegaci povede náměstek ministra financí Martin Pros, za Českou národní banku se zúčastní viceguvernér Vladimír Tomšík.

Na pracovní snídani budou ministři seznámeni s výsledky předcházejícího jednání ministrů financí zemí, jejichž měnou je euro, a proběhne výměna názorů na roli Rady ECOFIN v oblasti podpory investic a provádění strukturálních reforem.

V návaznosti na pracovní snídani se budou ministři – tentokráte již za účasti guvernérů centrálních bank – věnovat otázkám souvisejícím s financováním růstu. Diskuse by se měla soustředit především na možné způsoby podpory soukromých i veřejných investic směřovaných do reálné ekonomiky EU, posílení role tržního financování a stanovení cestovní mapy obsahující výčet kroků, které by měly být v budoucnu podniknuty.

Ministři budou ze strany Komise informováni o aktuálním stavu mezinárodní spolupráce v oblasti finančních služeb. V centru pozornosti bude především vzájemná kompatibilita regulace finančních služeb v EU a USA přijatá na základě implementace závazků zemí G20.

Závěrečný jednací blok bude věnován tzv. bankovní unii. Ministři a guvernéři budou diskutovat přípravy na spuštění jednotného mechanismu dohledu ze strany ECB, kterému bude předcházet provedení hodnocení kvality aktiv a zátěžových testů u 128 bankovních skupin v EU, a vymění si své názory na aktuálním stav vytváření právních a institucionálních opatření, která členským státům umožní poskytnout bankám v problémech pomoc z veřejných prostředků v souladu s pravidly pro poskytování veřejné podpory a s ohledem na pravidla hospodářské soutěže. Dále se budou zabývat stanovením pravidel pro příspěvky do národního i společného fondu pro řešení problémů bank a úvěrových institucí a vyjádří se ke jmenování členů Zprostředkovacího panelu („Mediation Panel”) Evropské centrální banky.

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu Ministerstva financí k tomuto tématu

Zdroj: MFČR

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.