9. prosince 2015

Dokončení Bankovní unie na jednání ministrů financí

Dne 8. prosince 2015 proběhlo v Bruselu pravidelné zasedání Rady EU pro hospodářské a finanční záležitosti (ECOFIN). Mezi jeho hlavní témata patřily dokončení Bankovní unie, koordinace hospodářských politik EU a boj proti financování terorismu. Českou republiku na jednání zastupovala náměstkyně ministra financí Lenka Jurošková.

Ministři financí na svém zasedání v Bruselu řešili otázku dokončení Bankovní unie, která se opírá o tři základní prvky:
  • Systém jednotného dohledu bank (SSM), 
  • Evropský systém pojištění vkladů (EDIS) a 
  • Jednotný mechanismus pro řešení krizí bank (SRM). 

Ministři dnes potvrdili dohodu na systému přechodného financování Jednotného fondu pro řešení krizí bank, který bude funkční od 1. ledna 2016. O návrhu na vytvoření Evropského systému pojištění vkladů (EDIS) proběhla na Radě debata. Z českého pohledu je důležité, aby systém pojištění vkladů poskytoval rovné podmínky zúčastněným státům.

V reakci na inciativu Francie, postižené teroristickými útoky 13. listopadu, se ministři financí věnovali agendě boje proti financování terorismu. Ministři diskutovali o stávající legislativě zejména transpozici 4. směrnice proti praní peněz a financování terorismu (2015/849) a dalších možných opatřeních jako jsou např. zmrazení majetku teroristů, lepšího sdílení informací finančně zpravodajských jednotek (v ČR FAU), posílení regulace mimobankovních platebních nástrojů (e-peníze, předplacené karty, virtuální měny), vytvoření registru bankovních účtů atd. ČR je v této oblasti aktivní a podporuje vytvoření národních centrálních registrů bankovních účtů.

Evropská komise zahájila již šestý cyklus koordinace hospodářských politik EU a představila Radě ECOFIN Roční analýzu růstu, která definuje priority pro koordinaci hospodářských politik členských států EU, Zprávu v rámci mechanismu včasného varování, jejímž cílem je poukázat na riziko možné makroekonomické nerovnováhy v ekonomikách některých zemí a návrh doporučení Rady o provádění hlavních směrů hospodářských politik členských států, jejichž měnou je euro. Komise potvrdila, že ČR nehrozí makroekonomická nerovnováha v nadcházejícím roce 2016. ČR tak patří mezi několik málo zemí EU, které Komise doposud nezařadila na seznam zemí ohrožených makroekonomickou nerovnováhou.

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu MF k tomuto tématu

Zdroj: MF

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.