7. prosince 2015

Zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí Evropské unie proběhne v úterý 8. prosince 2015 v Bruselu

V úterý 8. prosince 2015 se v Bruselu uskuteční zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí Evropské unie. Českou delegaci povede náměstkyně ministra financí Lenka Jurošková.

Zasedání bude věnováno především dokončení Bankovní unie, koordinaci hospodářských politik a boji proti financování terorismu.

V návaznosti na úvodní prezentaci Komise proběhne první debata ministrů o návrhu na vytvoření Evropského systému pojištění vkladů (EDIS). EDIS představuje tzv. třetí pilíř Bankovní unie (vedle jednotného systému dohledu a jednotného systému řešení krizí). Ministři by rovněž měli potvrdit prohlášení stvrzující dohodu na systému přechodného financování Jednotného fondu pro řešení krizí bank, který by měl být plně využitelný od 1. ledna 2016.

Ministři se budou zabývat i opatřeními v rámci boje proti financování terorismu. Komise ministrům představí seznam opatření, které plánuje předložit jako evropskou iniciativu za účelem posílení evropského rámce v boji proti financování terorismu. Téma bylo na jednání zařazeno v návaznosti na teroristické útoky v Paříži 13. listopadu 2015, během kterých zemřelo 129 osob.

Očekává se dohoda ministrů na legislativě vytvářející tzv. jednoduchou, transparentní a standardizovanou sekuritizaci a souvisejících změnách v nařízení o obezřetnostních požadavcích na úvěrové instituce a investiční podniky. Schválení na úrovni Rady by umožnilo pokročit v legislativním procesu a otevřít jednání s Evropským parlamentem.

Na tomto odkazu naleznete kompletní tiskovou zprávu MF k tomuto tématu

Zdroj: MF

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.