22. prosince 2015

Implementace obecného pokynu EBA k identifikaci jiných systémově významných finančních institucí (O-SII)

Česká národní banka (ČNB) je podle článku 131 směrnice CRD IV a § 12 písm. w zákona o bankách, § 8at zákona o spořitelních a úvěrních družstvech a § 9at zákona o podnikání na kapitálovém trhu povinna určit jiné systémově významné instituce (dále jen „J-SVI“). Při plnění této povinnosti se ČNB řídí obecnými pokyny EBA (EBA/GL/2014/10, dále jen „Pokyny“). Od roku 2016 bude ČNB podle Pokynů zveřejňovat seznam J-SVI každoročně nejpozději k 1. prosinci.

ČNB při stanovení kritérií pro určení J-SVI plně vychází z výše uvedených Pokynů a v souladu s článkem 5 Pokynů počítá skóre pro všechny relevantní instituce na nejvyšší úrovni konsolidace v rámci jurisdikce ČNB, přičemž tato konsolidace může obsahovat bankovní i vybrané nebankovní entity včetně zahraničních účastí. V souladu s článkem 12 Pokynů z výpočtu vyloučila obchodníky s cennými papíry, neboť v českém finančním systému nehrají dostatečně významnou roli. ČNB v souladu s článkem 9 Pokynů zvýšila minimální skóre pro identifikaci J-SVI na 425 bazických bodů, tj. 4,25 %. Toto zvýšení je dáno potřebou zajistit co možná nejvyšší homogenitu skupiny J-SVI.

Při prvním určení J-SVI na základě dat z poloviny roku 2015 byly identifikovány jako J-SVI následující regulatorní konsolidační celky překračující skóre 425 b.b.:
  • Československá obchodní banka
  • Komerční banka
  • Česká spořitelna
  • UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia
  • Jakabovič & Tkáč (povinná osoba regulovaného konsolidačního celku J&T banka)
  • PPF FH B.V. (povinná osoba regulovaného konsolidačního celku PPF banka)

ČNB v souladu s článkem 13 Pokynů dále posoudila, zda by měly být označeny jako J-SVI další relevantní instituce. S ohledem na relativně vysoké skóre a další důležité indikátory byl jako J-SVI identifikován rovněž regulatorní konsolidační celek:
  • Raiffeisenbank

Důvodem pro zařazení tohoto regulatorního konsolidačního celku mezi J-SVI je jeho velikost a významné podíly na vkladech a úvěrech v domácím bankovním sektoru.

ČNB v tuto chvíli nepovažuje za nezbytné stanovovat z titulu zařazení mezi J-SVI dodatečný kapitálový požadavek bankám, které jsou součástí příslušných regulatorních konsolidačních celků. Banky s vysokým stupněm domácí systémové významnosti jsou od 1. října 2014 povinny udržovat kapitálovou rezervu ke krytí systémového rizika.

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu ČNB k tomuto tématu

Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.