1. prosince 2014

Odborné stanovisko EBA související s činností úvěrových institucí, zejména se jedná o různé přístupy k interpretaci definice "úvěrové instituce" podle CRR

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) vydal dne 27. listopadu 2014 odborné stanovisko adresované Evropské Komisi, související s činností úvěrových institucí, zejména se jedná o různé přístupy k interpretaci definice "úvěrové instituce" podle zařízení Nařízení CRR (Nařízení 575/2013) v jednotlivých zemích EU. 

Odborné stanovisko vychází ze zprávy adresované Evropské komisi, ve které EBA předkládá nálezy komplexní studie, která se zaměřuje na interpretaci termínu "úvěrová instituce" a obezřetností přístup subjektů sídlících v EU, které vykonávají činnost úvěrových zprostředkovatelů, ale nejsou "úvěrovými institucemi".

Úvěrová instituce je definována v článku 4 CRR jako "podnik, jehož činnost spočívá v přijímání vkladů nebo jiných splatných peněžních prostředků od veřejnosti a poskytování úvěrů na vlastní účet". 

V Odborném stanovisku EBA uvádí, že existuje určitý stupeň variability ve všech členských státech EU, pokud jde o výklad pojmu "úvěrová instituce" v důsledku neexistence definice základních pojmů jako je "vklad" a "jiné splatné peněžní prostředky". V této souvislosti EBA vyzývá Komisi, aby věnovala pozornost potřebnému vyjasnění definice úvěrové instituce s ohledem na použití těchto pojmů například v definici rozsahu subjektů, na něž se vztahují Směrnice o systémech pojištění vkladů (Směrnice 2014/49/EU, DGSD), Směrnice o ozdravných plánech a postupech řešení krizí bank (Směrnice 2014/59/EU, BRRD) a jednotný mechanismus dohledu (SSM).

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu
Na tomto odkazu naleznete Odborné stanovisko EBA
Na tomto odkazu naleznete zprávu EBA adresovanou Evropské komisi  

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.