15. prosince 2014

Šetření ESMA v oblasti dohledové praxe související s pravidly informování klientů podle směrnice MiFID

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (European Securities and Market Authority, ESMA) zveřejnila dne 11. prosince 2014 výsledky peer review o tom, jak jednotlivé národní dohledové autority (NCAs) dohlížejí na plnění pravidel MiFID, obchodních pravidel a poskytování pravdivých, jasných a nezavádějících informací klientům.

Peer review bylo zaměřeno na organizaci dohledových autorit, dohledové přístupy, monitoring a vyřizování stížností v souvislosti s informační a marketingovou komunikací v rámci směrnice MiFID. Zpráva obecně hodnotí aktuální stav jako celkově dobrý, nicméně identifikuje několik oblastí ke zlepšení:

  • častější využívání kontrol na místě a speciálně zaměřených kontrol;
  • konkrétní zaměření na provádění rizikového hodnocení firmami; a 
  • vynakládání vyššího úsilí pro včasné odhalování nedostatků u firem.
Review bylo provedeno na základ informací poskytnutých NCAs v rámci formuláře sebehodnocení doplněného kontrolou na místě u národních dohledových autorit Kypru, České republiky, Německa, Itálie, Portugalska a Velké Británie.

Klíčové závěry šetření se váží především k následujícím oblastem:

  • Ex-ante a ex-post dohled - systémy dohledu jsou v základu členěny na dohled ex-ante a ex-post kontrolu podkladových materiálů. V rámci ex-post přístupu existují také rozdíly, pokud jde o včasnost, se kterou NCAs provádějí přezkumy poskytovaných informací a dat. 
  • Přímý a nepřímý dohled - zatímco některé NCAs přímo dohlížejí na jednotlivé firmy a plnění jejich povinností týkajících se poskytování informací a propagačních materiálů klientů, jiné NCAs se spoléhají na pravidelné roční kontroly, které provádějí externí auditoři. 
  • Stížnosti a sankce - v oblasti poskytování informací klientů NCAs hlásí nízkou úroveň stížností a odpovídající nízký objem udělených sankcí.
  • Definice informační a marketingové komunikace - v současnosti neexistuje přesná definice termínu "marketingová komunikace" v předpisech EU. 
V souvislosti s výše uvedeným vydal ESMA na začátku roku dokumenty:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.