15. prosince 2014

Opatření obecné povahy ke stanovení sazby proticyklické kapitálové rezervy pro Českou republiku č. 2/2014

Česká nároční banka (ČNB) zveřejnila dne 15. prosince 2014 text Opatření obecné povahy ke stanovení sazby proticyklické kapitálové rezervy pro Českou republiku č. 2/2014 ze dne 4. prosince 2014.

Jedná se již o druhé úřední sdělení ČNB ke stanovení výše proticyklické kapitálové rezervy. O prvním úředním sdělení ze dne 28. srpna 2014 jsme vás informovali v článku ČNB poprvé stanovuje sazbu proticyklické kapitálové rezervy

Nové úředním sdělení ČNB se od původního liší především úpravou ekonomických ukazatelů ekonomického vývoje a posunutím termínu, od kterého jsou instituce povinny tuto sazbu používat. 

ČNB potvrdila výši sazby proticyklické kapitálové rezervy pro expozice umístěné v České republice na úrovni 0 %. Vzhledem k aktuálním predikcím budoucího úvěrového vývoje a vývoje na relevantních trzích – zejména na trhu nemovitostí – nebude pravděpodobně nutné v nejbližších dvou letech nenulovou sazbu proticyklické kapitálové rezervy aplikovat.

Instituce jsou povinny tuto sazbu používat ode dne 1. 1. 2016. 

Toto opatření nabývá účinnosti dne 15. prosince 2014.

Na tomto odkazu naleznete text Opatření obecné povahy ke stanovení sazby proticyklické kapitálové rezervy pro Českou republiku
Na tomto odkazu naleznete další informace o proticyklické kapitálové rezervě

Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.