9. prosince 2014

Odpověď ČNB na odpověď na kvalifikovaný dotaz týkající se podmínek investování účastnického („penzijního“) fondu do státních dluhopisů

Česká národní banka (ČNB) zveřejnila  dne 8. prosince 2014 odpověď na kvalifikovaný dotaz týkající se podmínek investování účastnického („penzijního“) fondu do státních dluhopisů.

Přesné znění kvalifikovaného dotazu: Za jakých podmínek může účastnický fond investovat do státních dluhopisů, pokud tato investice přesahuje 35 %, ale nedosahuje 100 % majetku?

Dle vyjádření ČNB účastnický fond (tj. fond spadající do III. pilíře penzijního systému) může investovat do investičních cenných papírů a nástrojů peněžního trhu, které vydal nebo za které převzal záruku vybraný stát nebo mezinárodní organizace, v pásmu 35 % až 100 %, pokud je to výrazně a srozumitelně uvedeno ve statutu. Investice do těchto cenných papírů se musí skládat nejméně z 6 různých emisí, z nichž žádná nepřesahuje 30 % hodnoty majetku v účastnickém fondu. 

Uvedená pravidla musí být naplněna do konce přechodného období uvedeného v § 107 odst. 2, v praxi zpravidla na přelomu let 2014 a 2015.

Na tomto odkazu naleznete odpověď ČNB na kvalifikovaný dotaz

Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.