25. listopadu 2013

Aktuální stav vyjednávání Dohody FATCA s USA

Ministerstvo financí České republiky (MFČR) publikovalo zvláštní zprávu shrnující hlavní kroky směřují k podepsání Dohody FATCA mezi ČR a USA. Zpráva shrnuje stav ke dni 21. 11. 2013:
  • na základě usnesení vlády ČR č. 919/2012 z 12. prosince 2012 byl vypracován návrh směrnice pro expertní jednání o dohodě mezi ČR a USA o zlepšení dodržování daňových předpisů v mezinárodním měřítku a provádění „Foreign Account Tax Compliance Act“ (dále jen „Dohoda FATCA“)
  • usnesením vlády ČR č. 331/2013 z 2. května 2013 byla směrnice pro expertní jednání schválena a bylo uloženo MFČR zahájit expertní jednání o Dohodě FATCA
  • nóta, kterou ČR oficiálně oznámila USA svůj úmysl zahájit jednání o Dohodě FATCA, byla předána 22. května 2013
  • expertní jednání s představiteli ministerstva financí USA byla zahájena dne 27. června 2013
  • na základě v té době aktuální verze modelové smlouvy FATCA byl vypracován protinávrh ČR, který zohledňuje specifika české legislativy týkající se dané problematiky
  • nóta ČR s českým protinávrhem byla předána USA dne 3. října 2013; lze konstatovat, že v důsledku obecně známého „shutdownu“ došlo na americké straně k určitému zpoždění v reakci na český protinávrh, nicméně konzultace na expertní úrovni byly opět zintenzívněny a pokračují prostřednictvím e-mailové či telefonické formy
  • jakmile budou dokončena expertní jednání o textu návrhu Dohody, bude do připomínkového řízení rozeslán návrh na sjednání Dohody FATCA a následně návrh českého prováděcího zákona (předpokládaný vstup v účinnost 1. ledna 2015)
Na tomto odkazu naleznete kompletní zprávu MFČR týkající se vyjednávání Dohody FATCA včetně informací o změnách některých lhůt.

Pro úplnost si dovolujeme dodat, že první verzi modelové smlouvy FATCA vydalo ministerstvo financí USA 26. července 2012. 

Zdroj: MFČR

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.